3 mars, 2021

Lorient blir startplats för The Ocean Race Europe

Den franska staden Lorient i Bretagne har utsetts till startplats för The Ocean Race Europe. Den välkända hamnen, i hjärtat av den berömda ”Bretagne Sailing Valley”, kommer att vara start för både IMOCA- och VO65-båtarna innan de seglar söderut över Biscayabukten.

Detta markerar den första deltävlingen för The Ocean Race med de högteknologiska IMOCA-klassbåtarna och den entypsbåtarna i VO65-klassen.

The Ocean Race Europe kommer att vara det första steget innan 2022–23 års upplaga av The Ocean Race och för vissa IMOCA-team starten även för Vendee Globe 2024.

– Lorient har varit en viktig del av historien om The Ocean Race, som en av favorithamnarna 2011–12 och 2014–15, säger Johan Salén, vd för The Ocean Race.

– Nu blir Lorient starten för ett nytt, mer Europa-orienterat evenemang. Vi startar från hjärtat av som kallas den franska seglardalen och seglar därefter vidare.

Ocean Race Europe samlar de bästa internationella seglarna och lagen från de två klasserna VO65 och IMOCA 60. De kommer att segla från Atlanten till Medelhavet med mål i Genua i Italien under den tredje veckan i juni.

Lorient är värd för start den sista helgen i maj. Som hemmahamn för många IMOCA-båtar är Lorient La Base väl positionerat för att välkomna tävlingsbåtarna och lagen inför starten av The Ocean Race Europe. Med nästan 50 lokala företag med anknytning till havssegling är Lorient ett känt centrum med nautisk spetskompetens.

Båtarna kommer att samlas i Lorient före start 28 maj. Innan de anländer till Bretagne ska VO65-flottan delta i The Ocean Race Europe Prologue, som börjar i Östersjön i början av maj och seglar söderut innan de samlas vid Lorient La Base i slutet av månaden, tillsammans med IMOCA-flottan.