17 mars, 2021

Emirates Team New Zealand vann 36:e America’s Cup

Världens bästa seglare har än en gång visat var skåpet ska stå. Emirates Team New Zealand har skrivit in sig i historieböckerna genom att vinna America’s Cup för Nya Zeeland för fjärde gången.

På dag 7 i den 36:e America’s Cup fick Kiwis den sjunde poäng laget behövde för att höja den åtråvärda bucklan framför tusentals åskådare i Auckland.

Det var en spektakulär prestation för Emirates Team New Zealand och yachtklubben de representerar, Royal New Zealand Yacht Squadron. Det var också ytterligare en bekräftelse på att detta land på södra halvklotet med fem miljoner invånare har världens bästa seglare.

Luna Rossa Prada Pirelli kämpade hårt i finalseglingarna, som ofta toppade över 40 knop i täta dueller. Prada visade stor talang och erfarenhet under hela evenemanget och de har säkert en spännande framtid på kappseglingsbanorna.

Hemmalaget var inför nattens seglingar bara en seger från att ta hem den 36:e America’s Cup. Vädret bjöd på ganska lite vind, men båtarna bygger snabbt upp fart och en havsbris hjälpte till under dagen. Seglingarna kom igång med 30 minuters försening.

Genom den sista porten på sista seglingen rundade Emirates Team Nya Zeeland 49 sekunder före italienarna och det blev den sista delseglingen i den 36:e America’s Cup, som är den äldsta sporttrofén i internationell sport. Efter tio tävlingar och poängskillnaden 7:3 var America’s Cup återigen Nya Zeelands.