1 april, 2021

Återanvändbar pollare minskar resursslöseri till sjöss

En ny pollare ska minska antalet förtöjningsredskap som står oanvända i skärgården. Med ett enkelt handgrepp kan denna pollare tas med till nästa brygga och när den är färdiganvänd kan allt återanvändas.

Det är ett småländskt företag som står bakom den kluriga uppfinningen, som har döpts till “Pålle”. Pollaren är av klassisk typ med gjuten metall som kan smältas ner och återanvändas hur många gånger som helst. Fästet till pollaren är av Svanenmärkt norrländsk fura, vilket gör att även en relativt liten träbit kan stå emot stora belastningar.

Båtliv har provat pollaren “Pålle” med utmärkt resultat. förankrad med franska bultar i en vanlig träbrygga stod den emot belastningen från två båtar i 20 m/sek utan synbar påverkan. När vi kastade loss stuvades pollarna ner i båten för att återanvändas i nästa hamn.