14 april, 2021

Yamaha visar högeffektiv elektrisk drivlina

Yamaha Motor Company satsar allt mer på eldrift. Inom den närmaste tiden kommer företaget att visa en ny elmotor med en maximal effekt på 350 kW (motsvarande 476 hk). Detta som ett led i företagets nya plattform för ”hyper EV” (elfordon, electric vehicles) och andra högpresterande applikationer. På sikt troligen även i båtmotorer.

Enligt Yamaha har drivenheten utvecklats så att flera enheter kan installeras i samma fordon. Den har en elmotor som driver varje hjul, en teknik som en del biltillverkare använder. Därmed skulle en så kallad ”hyper-car” kunna få en uteffekt på 1 400 kW eller 1 904 hk.

Det elektriska drivsystemet arbetar med 800 Volt och mycket hög energidensitet. Elmotorn är en ”integrated permanent magnet synchronous motor” (IPMSM) som är oljekyld. Alla mekaniska och elektriska komponenter är integrerade i en enhet, vilket förenklar en kompakt design, enligt sajten electrive.com.

Den nya elmotorn ska lanseras i slutet av maj i år under ”Automotive Engineering Exposition 2021” i Yokohama i Japan.

Yamaha har inga planer på att lansera några elbilar, men det finns spekulationer om hur det aktuella systemet kan användas i både motorcyklar och utombordsmotorer.

Yamaha har byggt prototyper av elmotorer för externa kunder i flera år. De motorerna har effekter på 35–200 kW.

Systemet på 350 kW är fortfarande under utveckling och data kan komma att förändras. Maxeffekten och kylmetoden ska kunna anpassas enligt kundernas önskemål.

Källa: IBI News.