16 april, 2021

Max Salminen sexa på EM

Max Salminen slutade på sjätte plats i Finnjolle-EM i portugisiska Vilamoura. Fredagen blev regattans sämsta dag för Max, men på sista raden blev det ändå ett bra mästerskap med svar på många frågor och stundtals mycket stabil segling.

– Det hade kunnat blivit ännu bättre. Jag hade chansen på medalj inför första racet idag. Det var nästan en perfekt start som öppnade möjligheten för mig när många av mina konkurrenter fick svart flagg. Men jag lyckades verkligen inte få till det idag i den lätta svåra vinden. Jag trodde det skulle bli en ”sjöbrisdag” men så kom de här åskmolnen och ställde till det, berättar Max.

Det blev en 22:a och en 30:e plats på fredagen. Tidigare under veckan har Max seglat stabilt och varit topp-15 i alla race – utom de två sista.

– Vi tar med oss många bra grejer härifrån. Vinterträningen har varit superbra vilket har resulterat i väldigt bra fart – både på kryss och läns. Det här är ändå lite av en comeback för mig på de stora mästerskapen. Jag har varit ifrån toppklungan ett tag. Det känns som att jag är på rätt spår. Och även om jag är sexa och hade chans på medalj, så vet jag också att det är grejer där jag slösat med poängen under veckan. Det känns väldigt bra inför VM som går om bara en månad, säger Max.

Det blir Portugal som kommer att arrangera VM, precis som det EM som just har avslutats.

– Vi har haft EM nu och har VM om 4–5 veckor. Och det är ju egentligen bara förberedelser till OS som är det största målet i år. Efter VM hoppas vi att kunna komma till Japan så fort som möjligt för att förbereda oss för OS, avslutar Max.

Precis som Max själv så ser även förbundskapten Magnus Grävare klara förbättringar hos Max

– Max har tagit ett stort kliv framåt på ett par viktiga områden som han nu fick bekräftelse på. Så vi är förhoppningsfulla att vi kan ta ytterligare några steg på VM nästa månad – och slåss i toppen på OS om 100 dagar, säger Magnus Grävare.

Foto: Joao Costa Ferreira.

Info: https://2021.finneuropeans.org/