19 april, 2021

Mercury Racing 200 APX för tävlingskörning

Mercury Racing utökar sin Apex-serie med utombordare för tävlingsbruk genom att lansera Mercury Racing 200 APX. Det är en fyrtakts V6-modell som konstruerats för UIM F2 och APBA OPC-racing med ”tunnelbåtar”.

Pressmeddelande:

Med en märkeffekt på över 200 hk erbjuder utombordaren 200 APX alla tävlingsförare en mycket hållbar motorenhet och det senaste inom fyrtaktstekniken. Samtidigt har utsläppen minskats med 50 % jämfört med modellen Mercury Racing 200 XS OptiMax, samt 90 % jämfört med den äldre SST 120-modellen.

På tävlingsbanorna både inom UIM F2 och APBA OPC tävlar förarna i ”tunnelbåtar” av kolfiber, vilka endast väger lite mer än 510 kg inklusive motor och förare. F2-båtar har en topphastighet närmare 190 km/h och kan accelerera från 0–100 km/h på strax över 5 sekunder.

Motorenheten 200 APX baseras på Mercury Marines 3,4-litersmotor med dubbla överliggande kamaxlar. För att göra motorn redo för tävling höjs kompressionsförhållandet från 10:1 till 11:1 och max varvtal från 5800 till 6800. Ett lätt svänghjul gör att motorn kan varva upp snabbare än den vanliga lagerförda motorn. Motorn kräver 98 RON-bensin.

200 APX använder samma mittsektion på 12 tum som tävlingsutombordaren Mercury Racing 360 APX V8, med ett strukturellt växelhus med våtsump och integrerad power trim och lyft med fjärrpumpar. För att öka propellerhastigheten till 8000 v/min finns en överväxel som ökar hastigheten på axeln in i växelhuset.

200 APX producerar ungefär 20 procent högre vridmoment än tvåtaktsmotorn, men vid ett lägre varvtal byter överväxeln en del av vridmomentet mot att öka propellerns varvtal, vilket betyder att de flesta team har möjlighet att använda samma propellrar som de monterat på tvåtaktsmotorn.

Mercury Racing 10W-30 MRX-motorolja, en ny och helsyntetisk högprestandaolja som utvecklades tillsammans med utombordaren Mercury Racing 200 APX och utformades specifikt för att kunna klara den extrema värme och belastning som motorn utsätts för vid tunnelbåtstävling.

Mercury Racing 200 APX kommer att börja säljas i maj 2021 endast till kvalificerade F2-tävlingsteam.