Emil och Cecilia klara för OS

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har presenterat Emil Järudd och Cecilia Jonsson som den femte svenska besättningen till sommar-OS i Tokyo. Emil och Cissi, båda från KSSS, har tagit stora kliv i sin utveckling i Nacra 17 under det senaste året. De belönas med en OS-biljett.

– Vi blev kanske inte jätteöverraskade. Vi är nöjda med det vi gjort den senaste tiden och hoppades att det skulle räcka, säger Emil och fortsätter:

– Redan första dagen på EM i höstas, när vi hade vunnit första racet, så kändes det att så här ska det ju vara. Vi vet att när vi presterar på topp så är vi bland de allra bästa.

Det var på EM i Nacra 17 i månadsskiftet september/oktober 2020 i österrikiska Attersee som de fick sitt stora genombrott. Aldrig tidigare hade de ens varit topp-10 på ett stort Nacra 17-mästerskap. På EM slutade de femma efter en fantastisk vecka där de var i ledningen i de inledande racen. Till slut landade de endast åtta poäng från bronset och 14 poäng från guldet.

– Men kanske var det redan på VM i Auckland i december 2019, när vi tog nationsplatsen till OS, som vi kände att det här kan bli något, säger Cissi och fortsätter:

– Och för oss blev det världens chans med Corona och det uppskjutna OS:et. Vi fick ett år till att träna vilket vi verkligen behövde, medan andra, som hade siktat mot OS 2020 under många år, kanske tappade sugen lite.

Under vintern har Emil och Cissi verkligen tränat hårt och i slutet av mars 2021 gjorde de ett mycket starkt OS-kval på Lanzarote, där de blev fyra – endast en poäng från bronsmedaljen.

– Det är svårt att säga vad vi hoppas på i Tokyo. Vi ska göra vårt bästa. Kanske leder det till något bra. Men Enoshima passar nog oss. Det har varit mycket snack om värmen och fuktigheten. Men det upplevde vi inte som något problem när vi var där på för-OS, säger Emil.

Sedan tidigare är fyra svenska besättningar klara för sommarens OS-seglingar. Det är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470, Max Salminen, Finnjolle, Josefin Olsson, Laser Radial och Jesper Stålheim, Laser.

Bildtext: Emil Järudd och Cecilia Jonsson är klara för OS. Bild från träningslägret i Marstrand sommaren 2020. Foto: Daniel Stenholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*