20 april, 2021

Race med elbåtar i Monaco

Under fem dagar möts elbåtsentreprenörer från hela världen i Monaco. Den 6 juli går startskottet för Monaco Energy Boat Challenge med inbjudna vetenskapsmän, uppfinnare och proffs från båtindustrin. Organisatör är Yacht Club de Monaco med Prince Albert II of Monaco Foundation i spetsen och International Powerboating Federation som medarrangör.

Ett 35-tal team fördelade på tre klasser deltar. Bland de team som redan är klara för ”Energy Class” kommer båtar från tolv olika länder; Italien, Frankrike, Monaco, Portugal, England, Grekland och Tyskland. Även Tyskland, Förenade Arabemiraten, Indonesien, Kina och Peru förväntas vara med.

Kandidaterna i ”Energy Class” måste konstruera ett framdrivningssystem som använder en valbar förnybar energikälla, men alla team är tvungna att använda samma mängd energi. Varje team får ett katamaranskrov som tillhandahålls av Yacht Club de Monaco. Därefter får respektive team använda bränsleceller eller annan teknik efter egna idéer. Klassen lanserades 2018 och har blivit en stor framgång. The Gadzarts de Hydrogadz från Université des Arts et Métiers d’Aix i Provence, som vann Zero Emission Prize 2019, kommer tillbaka med siktet inställt på att vinna igen.

Båtarna som deltar i ”Solar Class”, som körts sedan 2014, får sin energi enbart via solenergi. De körs dueller på en slalomformad bana, där båtarnas gränser testas. Förra året vann ”Dutch” från Nederländerna. Ett 15-tal team väntas vara med i denna grupp i år.

Den klass som tidigare hette ”Offshore Class” har bytt namn till ”Open Sea”. Den är öppen främst för båtar som redan säljs på marknaden eller är på väg att lanseras. De kör en bana på 16 sjömil (29,6 km) från Monaco till Ventimiglia i Italien, fördelat på en uthållighetsdel och en manövreringsdel. Svenska Candela Speed Boat är ett av teamen som ska vara med tillsammans med bland andra Laneva och Vita Yachts, två team som är baserade i Monaco.

Bildtexter:  Båtarna som deltar i ”Energy Class” i Monaco Energy Boat Challenge byggs alla på katamaranskrov som tillhandahålls av organisatören.

Candela Speed Boat är svensk deltagare på Monaco Energy Boat Challenge. Den deltar i klassen ”Open Sea”.