20 april, 2021

Nordiska kusträddardagen

Åtta av tio svenskar känner själva ett stort ansvar för att minska nedskräpningen, enligt Novus. Lördagen 8 maj hoppas Håll Sverige Rent att tiotusentals svenskar ger sig ut för att plocka skräp på stränderna under den årliga Nordiska kusträddardagen.

– Åren före pandemin arrangerade vi ett antal större evenemang där många människor samlades för att plocka tillsammans. Så blir det inte i år. Nu satsar vi på att man rent fysiskt plockar skräp med sina närmaste, men ändå gör det tillsammans med tiotusentals andra, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent

De som anmäler sig på Håll Sverige Rents kampanjsida blir en del av en folkrörelse.

– I år satsar vi på att få dubbelt så många deltagare som förra året. De som är snabba med att anmäla sig kan få ett skräpplockarpaket med påsar och handskar hemskickat, helt utan kostnad, säger Johanna Ragnartz.

Nordiska kusträddardagen 2021 arrangerar Håll Sverige Rent tillsammans med sju systerorganisationer i Norden: Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, CSR Greenland, Arctic Marine Conservation Crew (Island), Pidä Saaristo Siistinä ry (Finland), Ringras (Färöarna) och Städa Åland.

Kampanjsida: https://kustraddarna.hsr.se

Bildtext: Nordiska kusträddardagen. Foto: Sanna Holm, Håll Sverige Rent.