Plastsugrör och fimpar vanligt skräp

Sommaren 2020 flockades människor på badplatser utomhus och runt om i landet larmades det om mycket nedskräpning. Tillsammans med Sydskånes avfallsbolag Sysav genomförde Håll Sverige Rent ett pilotprojekt med skräpmätningar på tre populära badplatser i skånska Vellinge, Lomma och Svedala.

Resultaten visar att till skillnad från i stadsmiljö där fimpen är det överlägset vanligaste skräpet utgör plasten en nästan lika stor andel av skräpet som fimparna på de tre stränderna. Fimparna står för 33 procent av skräpet och plasten för 30 procent. Men även fimparna består till stor del av en slags plast – cellulosaacetat – så tillsammans utgör dessa två tredjedelar av allt skräp på de tre pilotstränderna.

Det vanligaste plastskräpet är godis-, snacks- och glassförpackningar, som står för en fjärdedel av allt plastskräp. Sugrör och omslag till dessa står för 14 procent av plasten.

– Det är allvarligt eftersom plasten lätt blåser ner i vattnet där det så småningom fragmenteras till mikroplast. Det mesta av skräpet är plast som bara använts en kort stund innan det slängts bort. Om det inte görs något varnar en del forskare för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent har tagit fram en instruktion, en app med ett skräpprotokoll och en mall för resultatredovisning så att alla kommuner kan göra mätningen på de badplatser som är av intresse.

Bildtext: Nu efterlyses fler kommuner som vill mäta skräp på badplatser i sommar. Foto: Håll Sverige Rent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*