8 maj, 2021

EM-brons till Anton och Fredrik

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström seglade hem en bronsmedalj när 470-EM avslutades på fredagen i mycket lätta vindar i Vilamoura. I damklassen gjorde Olivia Bergström/Lovisa Karlsson sitt bästa mästerskap och blev åtta på EM.

– Vi ville försvara våra dubbla EM-guld – inget snack om det. Att våra konkurrenter är hungriga visste vi och det blev riktigt tajt. När vår segling inte stämmer helt vinner vi inte, så enkelt är det. Men samtidigt känns det som ett styrkebesked att vi ändå tar medalj, säger Anton och fortsätter:

– Nu har vi vunnit både ett VM-guld och ett EM-brons under ett OS år. Det ger oss kraft och riktning att göra absolut bästa möjliga förberedelser fram till OS. Vi vet vad vi kan, står för och tror på. Vår övertygelse är att fortsätta med vårt utvecklingsfokus hela vägen fram till vårt mest åtråvärda mål som är ett OS-guld i Tokyo.

Anton och Fredrik slutade visserligen på femte plats i detta öppna europeiska mästerskap. Men EM-medaljer delas bara ut till europeiska nationer. Det betyder att Paul Snow-Hansen/Daniel Willcox från Nya Zeeland, som vann regattan, blir utan medalj. Guldmedaljen går i stället till Kevin Peponnet/Jeremie Mion, Frankrike som blev tvåa. Och eftersom den australiska besättningen blev fyra (samma poäng som svenskarna) så betyder det att Anton och Fredrik får en bronsmedalj.

Olivia och Lovisa låg på sjunde plats inför sin första medaljfinal och de slutade nia i totalen. Och då Brasilien inte ”räknas” i Europamästerskapet så blir svenskorna åtta i EM.

– Just nu är vi frustrerade över ett tufft medaljrace. Men i morgon kommer vi att vara nöjda över vårt bästa resultat hittills i ett seniort medaljrace. Vi har gjort vårt bästa och nu hoppas vi att det räcker för att SOK ska skicka oss till Japan i sommar, säger Lovisa.

Trots en lite mindre lyckad final så har de gjort sitt absolut bästa mästerskap och förhoppningsvis visat Sveriges Olympiska Kommitté att de kan utmana de allra vassaste i världen och därmed förtjänar en OS-plats. Beskedet lär komma under de närmaste veckorna.

– Nu kommer vi att åka vidare till Santander för att träna. Vi ska fortsätta att utvecklas och ta kliv framåt. I Tokyo vill vi vara med och utmana om medaljerna.

Förbundskapten Magnus Grävare har varit på plats i Vilamoura. Och han är nöjd med vad han har sett.

– Det blev en lite tung dag idag i lätta vindar och vi åker härifrån lite besvikna då vi hade mer på gång. Men vi är ordentligt revanschsugna och nästa tävling blir OS. Det är riktigt roligt att vi har två så starka team i 470. Jag hoppas och tror att de båda kommer att vara med och slåss med de främsta i Japan, säger Magnus.

Foto: Joao Costa Ferreira.