10 maj, 2021

Pulse 63 – nästa generations helt eldriven RIB

RS Electric Boats har utvecklat vad de kallar ”nästa generations elektriska RIB” – Pulse 63. Den har en helt elektrisk drivlina och är ett alternativ för alla som vill ha en tystgående och utsläppsfri jolle.

Tillverkaren fick ett mycket positivt mottagande för Pulse 58, världens första elektriska RIB med helt integrerad och elektrisk drivlina. Båten lanserades på Düsseldorf Boat Show 2020. Därefter har företaget gått vidare och utvecklat storasyster Pulse 63.

Båten är en utveckling av Pulse 58. Den nya versionen är lite längre med 6,3 m och har ett effektivare skrov för att bland annat ge snabbare acceleration. Pulse 63 har även större öppna ytor med drivsystemet helt flushmonterat i aktern. Batteripacket på 46 kWh (Hyperdrive) ger upp till 400 V till båtens motor, som kräver minimalt underhåll.

Den nya båten finns i fyra varianter: Leisure, Commercial, Coaching och Superyacht. RS Electric Boats har skräddarsytt de varianterna för olika ändamål, men kunderna kan komplettera med mer utrustning.

Pulse 63 är, enligt tillverkaren, byggd med miljövänliga material och ska vara helt utan utsläpp. Bland annat används återanvända PET-flaskor. Batteriet kan laddas till 100 % på åtta timmar vid ett vanligt uttag eller på 50 minuter via ett 3-fasuttag. Med kopplingar via Bluetooth kan användaren ha full koll på motorn och batterierna.

Fakta RS Pulse 63

Längd:      6,3 m

Bredd:      2,3 m

Vikt:          610 kg

Motor:      RAD40 Hubless Rim Drive – 400 V

Batteri:     46 kWh Hyperdrive GEN4 14-Cell (52Vnom) Lithium-Ion Modular Pack

Toppfart:  23 knop

Räckvidd: 100 M vid 5 knop. 25 M vid 20 knop

Personer: 8

Info:          www.rselectricboats.com