25 maj, 2021

Sjöhistoriska visar fartyg och fritidsbåtar i sommar

Den 18 maj öppnade Sjöhistoriska åter museibyggnaden. I juni är det dags även för Museifartygen på Galärvarvet och Båtmagasinet på Rindö att välkomna besökare.

Sjöhistoriska bjuder sedan 18 maj åter in till besök med vissa begränsningar och anpassningar. Nu förbereder museet för öppning även av Museipiren på Galärvarvet (vid Vasamuseet) och fritidsbåtssamlingen på Rindö.

– Det känns väldigt roligt att få välkomna besökare hit och få visa även de här delarna av vår verksamhet och våra unika samlingar, säger Mats Djurberg museichef på Sjöhistoriska museet.

Vid Museipiren nedanför Vasamuseet på Galärvarvet ligger Sjöhistoriskas museifartyg, till exempel isbrytaren Sankt Erik och fyrskeppet Finngrundet, Minsveparen M20 samt gästande historiska fartyg. Den 3 juni öppnar museipiren för besök och även här blir det med vissa begränsningar.

– Precis som på museet har vi vidtagit en rad åtgärder för att erbjuda ett tryggt besök. Det handlar framför allt om maxantal besökare samtidigt. Den här säsongen blir det också begräsningar när det gäller besök under däck på fartygen, dels för att undvika trängsel och dels för att kunna slutföra de omfattande renoveringsarbeten som påbörjades i fjol, säger Mats Djurberg.

I Båtmagasinet på Rindö visas Sjöhistoriskas unika samling originalbåtar. Här finns fritidsbåtar av alla slag och från många epoker men också allmogebåtar och kungliga båtar som Gustav den III:s gondoler Galten och Delfinen. Båtmagasinet kommer att hålla öppet under några helger i sommar, den första redan 5–6 juni.

– Det här är en fantastisk samling som fått ordentligt utrymme på Rindö. Ett härligt utflyktsmål, så håll ett öga på vårt sommarprogram och våra digitala kanaler för öppettider, säger Mats Djurberg.

Läs mer om Sjöhistoriskas museifartyg och båtsamling på www.sjohistoriska.se