7 juni, 2021

Äventyrliga cykelleder längs Göta kanal

Intresset för cykelsemester har ökat med tio procent efter coronavirusets utbrott och sju procent av svenskarna vill tillbringa sommaren på en cykel i år. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal. Här listas fem cykelleder som erbjuder natursköna vyer, pittoreska orter och smakrika matupplevelser längs Göta kanal.

Att semestra på cykeln är ett av de mest enkla och miljövänliga sätten att uppleva det svenska landskapet. Längs Göta kanal erbjuds 87 kilometer bilfria vägar präglat av båtslussning, mysiga matställen och intressanta sevärdheter. Här listas fem cykelleder längs kanalen som passar de flesta besökare.

Kortare cykeltur bland grönska, musteri och pittoreska miljöer

I Linköpings kommun hittar du orten Berg som är känt för sina slussar. Härifrån kan du åka en cykelled som tar dig längs Göta kanal och Norrbysjön mot Borensberg. Upplev båtliv, fiskevatten och magnifik grönska medan du åker längs den drygt två mil långa vägen. Ta ett stopp vid orten Brunneby och det berömda musteriet som erbjuder färskpressade fruktjuicer. När du sedan anländer till Borensberg kan du checka in på Göta Hotell som var en av inspelningsplatserna för Göta kanal-filmerna. Det byggdes redan år 1908 och erbjuder flera mysiga rum med kanalutsikt. Glöm inte att testa hotellets restaurang som serverar både en bistro- och à la cartemeny.

Familjevänlig cykeltur – upplev 58 slussar och världens längsta trädallé

Du börjar resan i Norrkvarn, drygt två mil norr om Mariestad, för att åka mot den lilla orten Sjötorp. När du anländer till orten kan du uppleva den välkända båtslussningen som attraherar tusentals turister varje år. Är du sugen på att ta en matrast så har Sjötorp flera mysiga kaféer och restauranger att välja på. Därefter kan du hoppa på cykeln igen och åka mot Lyrestad. Det är ett mysigt samhälle som har en gästhamn, ett fik och ett museum. Sedan kan du påbörja resan tillbaka till Norrkvarn där du kan upptäcka mer av ortens utbud. Gå den 500 meter långa Kulturstigen och få en inblick i Göta kanals historia. Checka sedan in på den gamla spannmålskvarnen Norrqvarn Hotell och Konferens. De erbjuder trivsamma hotellrum och har en välkänd restaurang som serverar mat av lokalproducerade råvaror. Under hela resan passerar du 58 slussar och världens längsta trädallé med drygt 16 000 träd.

Tredagars rutt längs Göta kanal – Söderköping till Norsholm

Cykelturen börjar i Söderköping, drygt en och en halv mil från Norrköping, och tar dig längs kanalen västerut mot Norsholm. Den 25 kilometer långa sträckan slingrar sig genom djupa skogar och öppna landskap. När du väl kommer till Norsholm kan du besöka Kapten Billés Café & Vandrarhem för middag och övernattning. Dag två påbörjar du resan tillbaka mot Söderköping, men den här gången stannar du till vid slussen Brådtom. Det är en lantlig liten gård intill Göta kanal. Här finns ett mysigt kafé som erbjuder ett hembakat sortiment. När du sedan kommer tillbaka till Söderköping checkar du in på Korskullens Stugby för en övernattning. Glöm dock inte att besöka Söderköpings Brunn för en välförtjänt middag. Hotellet serverar nämligen mat gjord på närproducerade råvaror. Under den tredje och sista dagen åker du till orten Mem, som är porten in till Göta kanal från Östersjön. Här kan du besöka Kanalmagasinet för en lättare lunch innan du åker tillbaka till Söderköping.

Den ultimata Göta kanal-upplevelsen

Vill du uppleva det mesta och bästa från Göta kanal så är den här cykelleden något för dig. Du börjar i Töreboda, en ort som ligger beläget strax öster om Mariestad, och åker längs de gamla dragvägarna mot Tåtorp. Det är vägar som förr i tiden var transportleder för fraktskepp. När du kommer fram till orten kan du ta ett dopp i sjön Viken för att sedan övernatta i STF Tåtorp Café & Logi som har ett ekologiskt fokus. Nästa dag är det dags att återvända till Töreboda för att luncha på Café Visthuset. Efter måltiden kan du hoppa på cykeln igen och åka mot Sjötorp. På vägen passerar du många slussar och storslagen grönska. Efter att du har kikat in i ortens magasin och bodar är det dags att checka in på Norrqvarn Hotel & Konferens för en övernattning. Under den tredje och sista dagen åker du tillbaka till Töreboda för att lämna tillbaka cyklarna. Den totala sträckan på cykelleden uppgår till nästan sex mil.

Kombinerat båt- och cykeläventyr i Östergötland

Vill man kombinera en naturnära cykelresa och en vattenskön upplevelse så är den här sträckan något för dig. Du börjar resan i Motala hamn för att hoppa på båten M/S Kung Sverker mot Borensberg. Under resans gång slussas du igenom den berömda Borenhults slusstrappa samtidigt som du avnjuter en lättare lunch. När du anländer till Borensberg kan du börja cykla mot orten Berg, en två mil lång cykelled. Vid ankomst kan du övernatta på Ljungsbro vandrarhem. Glöm inte ett besök på Vreta kloster, ett gammalt benediktinskt nunnekloster, som erbjuder guidade vandringar. Nästa dag är det dags att cykla runt sjön Roxen. Här kan du välja mellan två vägar, antingen norrut för att åka genom skog eller söderut där du passerar Linköping under resans gång. Båda vägarna tar dig till orten Norsholm där det erbjuds middag och övernattning på Kapten Billes Vandrarhem. Under den tredje och sista dagen ska du cykla längs kanalen mot Söderköping. Det är en tre mil lång sträcka som tar dig längs mysiga sluss-stationer. Väl framme i Söderköping checkar du in på Korskullens camping för en övernattning.

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september. www.gotakanal.se