8 juni, 2021

Andreas B. Heide seglar för att utvärdera det arktiska ekosystemet

Marinelektroniktillverkaren B&G är åter med ombord på segelbåten Barba när den kastade loss från Stavanger i Norge 1 juni. Anledningen är en 3 000 sjömil och sex månader lång arktisk forskningsresa till de norska öarna Svalbard och Jan Mayen.

Pressmeddelande:

Resan heter formellt Arctic Sense 2021. Det är fjärde året som B&G tillhandahåller teknisk och elektronisk support till havsexpeditioner som leds av marinbiologen och före detta dykaren inom norska marinen Andreas B. Heide.

– B&G har samarbetat med Andreas och Barba-teamet under flera år nu och vi stöttar hela den fantastiska och insiktsfulla forskningen han och hans team gör, säger Simon Conder, Global Head of Brand, B&G.

– Genom att lägga till en ny B&G Zeus 3S- och Halo 20+-radar för den här expeditionen, till den redan omfattande uppsättningen av B&G-elektronik ombord, är han fullt utrustad för att hantera några av de mest extrema förhållandena.

Heide och hans team har varit ledande röster för bevarandet av haven och arktisk forskning sedan de startade Barba-programmet för över ett årtionde sedan, med särskilt fokus på att studera arktiska valpopulationer och mäta effekterna av global uppvärmning och plastföroreningar i haven. Tidigare expeditioner har inkluderat seglingar till Grönland, Jan Mayen, Svalbard och Island.

– Den här senaste Arctic Sense-resan har tre mål – forskning, validentifiering och ungdomsutbildning – och delas in i fyra huvudkapitel med norska kusten, sommaren i Svalbard, en resa till Jan Mayen och slutligen en seglats till London, säger Heide.

Barba är en renoverad 37-fots Jeanneau Sun Fast som Heide har använt sedan 2012. Barba är en tyst plattform som inte stör arbetet vid studier av valar och gör det möjligt att komma nära naturlivet med minsta möjliga störning.

Heide och hans segelbåt Barba kastade loss 1 juni från Stavanger och tillbringar juni med att segla norrut. Juli och augusti tillbringas i Svalbard, inklusive en omsegling runt Svalbards skärgård, innan färden går vidare till den lilla ön Jan Mayen som inte har några fasta invånare. Resan avslutas i London under senhösten.

Info: www.bandg.com