9 juni, 2021

Upplev Sverige med hyrbåt i sommar

Nästan var tredje svensk (30 %) har fått ett minskat intresse för att resa utomlands i sommar. Samtidigt vill fler utöva naturnära aktiviteter under semestern. Till exempel har nästan var tionde svensk (9 %) fått ett ökat intresse för att åka båt. Det visar en ny Sifo undersökning genomförd på uppdrag av Göta kanal. Här listas fem vackra och avkopplande platser som erbjuder båtuthyrning.

 Allt fler svenskar lockas av möjligheterna en båtsemester erbjuder. Det är en aktivitet som gör det möjligt att utforska nya områden och vacker natur samt kunna njuta av frisk luft och friheten på vattnet. Nedan listas några av de bästa vattennära destinationerna i Sverige som erbjuder båtuthyrning.

Båtsemestra på Göta kanal

Göta kanal sträcker sig från Sjötorp i Vänern till Mem i Östersjön. Den 19 mil långa kanalen är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk och här passerar du vackra miljöer, kristallklara sjöar, historiska platser, 58 antika slussar och 21 gästhamnar att lägga till vid. På Göta kanal kan du ta dig fram i den takt du själv önskar och uppleva allt från motormuseet i Motala till medeltidsstaden Vadstena. Längs vägen erbjuds kulinariska upplevelser som passar alla, från våffelstugan i Sjötorp till Brunneby musteri i Borensberg. Via Göta Kanal Charter kan du hyra båtar i olika storlekar, med sovplatser från två till tio personer. Övernattningar i samtliga gästhamnar med tillhörande service ingår i priset.

Upplev Höga kusten med båt

Vill du spendera båtsemestern med att utforska ett världsnaturarv är Höga Kusten rätt plats. År 2000 utsågs nämligen Höga kusten till ett världsnaturarv av UNESCO på grund av dess landhöjningar som finns kvar efter inlandsisen. Höga kusten erbjuder ett dramatiskt landskap med många upplevelser. Åk båt mellan djupa dalar och höga berg, lägg till på Sveriges högsta ö Mjältön, bada och basta i havslagunen Baggviken eller besök den idylliska ön Trysunda. Är du sugen på stadsliv finns även gästhamnar i nära anslutning till centrum i Härnösand och Örnsköldsvik. Här ligger flertalet gästhamnar och naturhamnar att lägga till vid. Båt hyr du enkelt via Click&Boat.

Båtsemestra på västkusten

Längs den bohuslänska kusten finns många spännande platser att besöka med båt. I Grebbestad kan du hoppa i land och besöka Sveriges äldsta mikrobryggeri Grebbestads bryggeri, ta ett dopp i västerhavets saltaste vatten i Strömstad eller besöka varm- och kallbadet Mollösund och någon av de närliggande restaurangerna. Norr om Grebbestad ligger Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark. Här finner du Sveriges enda korallrev och 12 000 växter och djurarter, varav många inte finns i andra svenska vatten. Du kan enkelt hyra båt hos BohusCharter.

Upplev öarna i Stockholms skärgård med båt

Stockholms skärgård är med sina 30 000 öar Sveriges största skärgård. Med så många olika öar att ta sig mellan finns det en rutt som passar de flesta. För den matintresserade båtfararen kan du åka till den pittoreska staden Vaxholm och äta på den White Guide-listade restaurangen vid Waxholms Hotell. Vill du upptäcka Saltkråkan-idyllen kan du göra en utflykt till Norröra, där Astrid Lindgrens populära serie ”Vi på Saltkråkan” spelades in.

Öarna är många och möjligheterna lika så. Stockholms skärgård är stor och varifrån du utgår kan därför variera din rutt. Du kan exempelvis kasta loss från Stockholms innerstad med en båt hyrd via Skipperi.

Åk båt från Skanör till Österlen

Längs Sveriges sydligaste kust finns många vackra platser att besöka. Du kan till exempel hyra en båt i Skanör och åka längs södra kusten hela vägen till Österlen. Om du vill upptäcka Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt, kan du stanna en stund längs vägen. Även Kåseberga är en trevlig ort att ta ett stopp vid. Här kan du prova på att surfa, eller varför inte besöka fornlämningen Ale Stenar. Lägg till i Kiviks gästhamn för att besöka Sveriges största marknad, Kiviks marknad. Här kan du också passa på att besöka det berömda Kiviks musteri. Har du inte en egen båt går det enkelt att hyra via förmedlingstjänsten Click&Boat.