1 juli, 2021

44Cup tillbaka i Marstrand

Torsdag 1 juli inleds årets upplaga av 44Cup Marstrand. Det är åttonde året som 44Cup arrangeras i Marstrand och i år finns åtta båtar från sex nationer på startlinjen. Det svenska intresset riktas mot Torbjörn Törnqvist och hans Artemis Racing.

Ombord på Artemis Racing finns bland andra dubble olympiske mästaren, britten Iain Percy, samt svenske Anders Ekström, bronsmedaljör i OS i Beijing 2008 – och givetvis skepparen Torbjörn Törnqvist.

– Jag ser alltid fram mot att komma till 44Cup Marstrand. Jag trivs uppenbart här, men framför allt gillar jag dessa regattor oavsett var de arrangeras. Förhoppningsvis kommer vi att göra lite bättre ifrån oss denna gång jämfört med årets första event i Slovenien, säger Torbjörn Törnqvist.

Första regattan för året avgjordes i Portoroz i Slovenien 19–23 maj och då slutade Artemis på åttonde och sista plats. Men det var första gången som teamet seglade tillsammans sedan 2019-års avslutning i Palma.

å hemmavattnet i Marstrand brukar Artemisteamet trivas och göra bra ifrån sig. Senast 44Cup avgjordes i Marstrand (2019) slutade den svenska båten trea och året innan dess blev de tvåa. Marstrand var med på programmet redan 2011 som var det året då 44Cup startade. Och tävlingen har kommit tillbaka varje år sedan dess med undantag 2016. Och förra året ställdes hela 44Cup in på grund av pandemin.

44Cup består i år av fem regattor. Först ut var Portoroz i Slovenien 19–23 maj och nu följer Marstrand 30 juni–4 juli. Sedan väntar Cowes i England 11–15 augusti och Scarlino i Italien 6–10 oktober. Finalen 2021 seglas på Lanzarote 17–21 november

Artemis Racing
Torbjörn Törnqvist (SWE) – Owner / Driver
Andy Horton (USA) – Tactician
Iain Percy (GBR) – Main trimmer
Marcus Törnqvist (SWE) – Trimmer Assist
Maciel Cichetti (ARG) – Trimmer
Stuart Bettany (NZL) – Pit/Boat Captain
Piet Van Nieuwenhuijzen (NED) – Bow
Anders Ekström (SWE) – Offside Trimmer
Kalle Torlén (SWE) – Grinder

44Cup 2021
Ställningen efter en av fem regattor:
1. Team CEEREF, SLO – 39 poäng
2. Team Nika, RUS – 44 poäng
3. Team Aqua, GBR – 46 poäng
4. Atom Tavatuy, RUS – 47 poäng
5. Aleph Racing, FRA – 50 poäng
6. Peninsula Racing, GBR – 67 poäng
7. Charisma, MON – 69 poäng
8. Artemis Racing, SWE – 72 poäng

Foto: Martinez Studio