1 juli, 2021

Grekland välkomnar världen!

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN GREKISKA STATENS TURISTBYRÅ

Den mest berömda ögruppen i Egeiska havet består av några av de vackraste öarna i världen! Namnet “Cyclades” avser öarna som bildar en cirkel (namnet på engelska betyder: “cirkulära öar”) runt den heliga ön Delos. Enligt den grekiska mytologin förvandlades Cyklades nymfer till öar av Poseidon, havets Gud, som var rasande på nymferna.

För allmänna regler om resande till Grekland, vänligen se:
https://travel.gov.gr/#/   och även https://greecehealthfirst.gr/

För information om epidemisituationen I Grekland, vänligen se länken till kartan:
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

 

Naxos är Kykladernas största och grönaste ö. Den har höga berg, bördiga dalar, frodiga gröna raviner, fantastiska havslandskap och traditionella byar som ligger högt upp på bergstopparna, där invånarna fortfarande bär sina traditionella kläder och lever av områdets frukter. På Naxos finns också vackra gamla kyrkor, kloster och venetianska slott som samsas harmoniskt med den Kykladiska arkitekturen.


Naxos, Foto: GNTO / P.Dimitrakopoulos

Andros är den nordligaste ön i ögruppen,  med en stor sjöfartstradition och med ett annat landskap än de som finns på de vanliga vykorten från Kykladerna. Förutom sandstränderna finns det klippiga kustlinjer, bergskedjor som växlar med bördiga slätter, frodig vegetation och rikligt flödande bäckar.


Andros, Foto: GNTO Archive

Mykonos, Greklands mest berömda kosmopolitiska ö är ett vitkalkat paradis i hjärtat av Kykladerna. Enligt mytologin bildades ön av förstenade kroppar från jättar som dödades av Hercules. Och visste du att ön tog sitt namn från barnbarnet till Apollo, “Mykonos”?


Mykonos, Paraga Beach, Foto: GNTO / Y.Skoulas

Santorini anses vara den mest eftertraktade platsen för en romantisk flykt till Grekland, eftersom det inte finns många platser i världen där du kan njuta av utsökt klart vatten medan du ligger på kanten av en massiv aktiv vulkan mitt i havet! Ön har ett växande rykte som ett “bröllopsdestination” för par, inte bara från Grekland utan från hela världen.


Santorini, Oia Foto: GNTO/Y. Skoulas

Koufonisia är en liten grupp av två holmar, öster om Naxos och väster om Amorgos; dessa är Pano Koufonisi och Kato Koufonisi. De är åtskilda av ett 200 meter smalt sund. De fick namnet Koufonisia [som betyder ihåliga öar] på grund av de enorma grottorna som gav intrycket till pirater som såg dem på avstånd att öarna var ihåliga!


Koufonisia, Foto: GNTO / P.Dimitrakopoulos

Syros är välkänt för sina gastronomiska särdrag. ”Halva pie” (en paj gjord av timjan, honung och rostade mandlar), loukoúmi (en fröjd gjord av vatten, stärkelse och socker), “loosa” som är en skink-  och fänkålskorv och till sist San Mihalis som är en kryddig ost utnämnd till ”appellation d’origine contrôlée” (skyddad ursprungsbeteckning) och som utan tvekan kommer att tillfredsställa även de mest krävande smaklökarna.


Syros, Foto: GNTO Archive

Milos: Den vulkaniska aktiviteten under forntida år har försett denna ö med en spännande variation av underbara landskap, vilket följaktligen erbjuder besökaren ett brett utbud av aktiviteter. Bergens roliga former och deras underbara färger mot de vackra vita sandstränderna är ett uttryck för Milos vulkaniska drag.


Milos, Kleftiko Beach, Foto: GNTO / P.Matsouka

Ios har 87 km kust, varav 32 kilometer är sandstrand. En av de bästa är Manganari, en strand med en spektakulär sekvens av fem vikar med gyllene sandstränder och framför allt kristallklart vatten. Denna magiska plats är värd att besöka, så du kan återuppleva scener från filmen “Det stora blå”, där den filmades. Ön är också lämplig för fiske, ubåtsfärder samt fiske från stranden med fiskespö eller ”vertikalt”. Fiskarna varierar beroende på säsong och region och inkluderar den typiska fiskfaunan på Kykladerna.


Ios Foto: GNTO Archive / Ios Kommun

 

Läs mer: www.visitgreece.gr  och Ios Municipality Guide