2 juli, 2021

Stark start av Artemis i 44Cup Marstrand

Svenska Artemis Racing hade en bra dag när 44Cup Marstrand drog i gång på torsdagen. Starka vindar försenade starten och endast en av dagens tre planerade race hanns med. Men Artemis, med skepparen Torbjörn Törnqvist, trivdes som vanligt på sina hemmavatten och tog tredjeplatsen.

– Jag vet inte varför vi alltid seglar bra i Marstrand. Det är ju inte så att vi anstränger oss mer för att vi är i Marstrand, utan vi gör alltid vårt bästa. Men alla trivs ju här, säger Anders Ekström, trimmer på Artemis.

Marstrandsfjorden bjöd på kraftiga vindar runt 15–20 m/s vid lunchtid och det blev en lång väntan för de åtta besättningarna innan arrangörerna släppte i väg fältet. Första starten gick kl. 16:40. Då blåste en kylig och stabil vind på 6–7 m/s.

Racet vanns tämligen bekvämt av brittiska Team Aqua före ryska Nika. Artemis hade en hård fight med franska Aleph Racing. Med endast fyra sekunders marginal knep svenskarna tredjeplatsen.

– Det är alltid roligt att få en bra start och vi är nöjda med dagen. Men det är en lång regatta och det är små marginaler. Man tillåts bara göra få misstag för att få till en bra serie som krävs för att vara med i toppen, säger Anders Ekström.

Efter det första racet drog mörka moln in över tävlingsarenan och orsakade stora vindvridningar. Arrangörerna satte i gång och flyttade märken men gav till slut upp när vinden hela tiden vred och man bestämde sig för att avbryta för dagen.

Prognosen för fredagen är något lättare vindar – runt 6–7 m/s – så det finns förhoppningar hos arrangören att få till fyra race.

44Cup Marstrand

Ställningen efter första racet:

  1. Team Aqua, GBR
  2. Team Nika, RUS
  3. Artemis Racing, SWE
  4. Aleph Racing, FRA
  5. Atom Tavatuy, RUS
  6. Team CEEREF, SLO
  7. Charisma, MON
  8. Peninsula Racing, GBR

Artemis Racing

Torbjörn Törnqvist (SWE) – Owner / Driver

Andy Horton (USA) – Tactician

Iain Percy (GBR) – Main trimmer

Marcus Törnqvist (SWE) – Trimmer Assist

Maciel Cichetti (ARG) – Trimmer

Stuart Bettany (NZL) – Pit/Boat Captain

Piet Van Nieuwenhuijzen (NED) – Bow

Anders Ekström (SWE) – Offside Trimmer

Kalle Torlén (SWE) – Grinder

 

Bifogade bilder får användas fritt, redaktionellt. Ange: Fotograf: Martinez Studio