2 juli, 2021

Jämnt på 44Cup Marstrand

Artemis Racing seglade stabilt under andra dagen av 44Cup Marstrand när teamet blev fyra-fyra-sexa i fredagens tre race. Franska Aleph Racing stod i särklass med serien tvåa-trea-etta i de tre racen och leder i totalen.

Det är dock jämnt mellan de åtta båtarna och vem som helst kan vinna – eller förlora. Det visar inte minst brittiska Team Aqua som ledde efter första dagen och nu har rasat till sjätte plats eller ryska Nika som var tvåa igår och nu är sjua efter att han kommit sist i två av dagens tre race.

Fredagen bjöd på bra kappseglingsförhållanden. I går blåste det runt 15–20 m/s mitt på dagen men fredagens vindar låg mellan 6 och 8 m/s vid första start. Det lättade någon senare på eftermiddagen och var runt 4–6 m/s i dagens sista race. Temperaturen var också något mer sommarlik än gårdagens isande vindar.

Svenska Artemis Racing seglade stabilt och var fyra i de två inledande racen. De var med på övre halvan även i det tredje, men missade vid sista rundningen, föll tillbaka något och slutade sexa. Skepparen Torbjörn Törnqvist och hans team på Artemis Racing är nu på fjärde plats – och verkar trivas bra på Marstrandsfjorden.

– Det är härligt att vara tillbaka här i Marstrand. Det känns också bra när jag haft lite mer tid att träna inför den här regattan. Vi gjorde inte en särskilt bra regatta förra gången, då vi var i Slovenien, säger Torbjörn och fortsätter:

– Den här klassen är så jämn så minsta misstag gör att du tappar placeringar. Den senaste tiden har vi arbetat på några detaljer som inte fungerade senast. Nu ska vi bara göra vårt bästa här i Marstrand och njuta av seglingen.

Ombord på Artemis finns som vanligt den dubble OS-mästaren i Finnjolle och Americas Cup-seglaren, britten Iain Percy, med som taktiker. Och han har en förklaring till varför teamet seglar annorlunda i Marstrand än vad de gjorde i slovenska Rotoroz, i maj, då de slutade på åttonde och sista plats.

– I Slovenien fick vi kämpa för att handskas med båten i de starka vindarna. Vi var alla lite ringrostiga då, men framför allt saknade vi några i vår ordinarie besättning på grund av pandemin. Det gör vi inte här i Marstrand. Därför går det bättre, säger Iain. 

44Cup Marstrand

Ställningen efter fyra race:

  1. Aleph Racing, FRA – 10 poäng
  2. Charisma, MON – 13
  3. Team CEEREF, SLO – 14
  4. Artemis Racing, SWE – 17
  5. Atom Tavatuy, RUS – 17
  6. Team Aqua, GBR – 22
  7. Team Nika, RUS – 24
  8. Peninsula Racing, GBR – 27

Artemis Racing 

Torbjörn Törnqvist (SWE) – Owner / Driver
Andy Horton (USA) – Tactician
Iain Percy (GBR) – Main trimmer

Marcus Törnqvist (SWE) – Trimmer Assist

Maciel Cichetti (ARG) – Trimmer
Stuart Bettany (NZL) – Pit/Boat Captain
Piet Van Nieuwenhuijzen (NED) – Bow

Anders Ekström (SWE) – Offside Trimmer

Kalle Torlén (SWE) – Grinder

Fotograf: Martinez Studio.