3 juli, 2021

Brittiskt i topp på 44Cup Marstrand

Brittiska Aqua Racing gjorde en stark upphämtning i 44Cup Marstrand på lördagen och gick från sjätte plats upp till ledning med två segrar och en andraplats i de tre racen. Men det är otroligt jämnt i toppen och allt kommer att avgöras i söndagens avslutande seglingar.

Svenska Artemis seglar bra men svaga starter förstörde dagen något och serien blev sexa-fyra-fyra.

Marstrand bjöd på högsommarväder på lördagsförmiddagen. Temperaturen låg på närmare 25 grader och luften stod nästan still. Det innebar att starten av seglingarna fick skjutas upp eftersom förmiddagsvinden inte riktigt räckte till för bra kappsegling.

Efter lunch fanns det tillräckligt med vind ute på Marstrandsfjorden och kl. 13:20 släppte startern äntligen i väg de åtta båtarna. Då blåste det en västlig vind på cirka 4 m/s.

Svenska Artemis Racing hade ett tungt första ben och rundade första märket som åttonde och sista båt. Men det är nästan alltid jämnt mellan båtarna och ett tag var Artemis uppe som trea för att sedan falla tillbaka igen och bli sexa i första racet.

I stället var det ryska Team Nika och brittiska Team Aqua som slogs om segern, det vill säga samma två besättningar som var sist och näst sist på fredagen, var nu i topp. Men sådan är klassen. Alla kan vinna. Den här gången knep Nika segern 17 sekunder före Aqua.

Historien upprepade sig i andra racet. Nika och Aqua var i ledningen från start till mål och Artemis kom i väg sist. Men denna gång stannade svenskarna inte kvar på sistaplatsen. Stabil segling och rätt vägval gjorde att Torbjörn Törnqvist och hans besättning klättrade något genom fältet och slutade fyra.

– Det har varit superfina förhållanden idag med stabila vindar. Men rent generellt gjorde vi tre dåliga starter idag och i lätta vindar är starten superviktig, säger Kalle Torlén, grinder på Artemis.

– Vi vet att vi har ett fartövertag i mer vind och vi gör många bra undanvindar idag. Men vi behöver komma i väg bättre och hitta vårt spår, säger Kalle som vet vad som krävs i söndagens avslutande race:

– Båtfarten har vi. Vi ska bara göra bättre starter.

Starten i lördagens sista race blev mycket jämn. Men Aleph var för snabb över linjen och tvingades vända om och starta på nytt. Förmodligen tappade de sin ledning i totalen på den tjuvstarten.

Efter sju race är det, som sagt, Aqua som gjort bäst ifrån sig på Marstrandsfjorden och inför sista dagen har britterna en mycket skör ledning. På samma poäng ligger franska Aleph och skepparen Hugues Lepic beskrev tydligt vad som gäller: ”I 44Cup är det oväsentligt vad som hänt efter två dagar. Det är vad som hänt efter dag fyra som räknas”.

44Cup Marstrand

Ställningen efter fyra race:

  1. Team Aqua, GBR – 26 poäng
  2. Aleph Racing, FRA – 26
  3. Charisma, MON – 27
  4. Team CEEREF, SLO – 28
  5. Artemis Racing, SWE – 31
  6. Team Nika, RUS – 33
  7. Atom Tavatuy, RUS – 35
  8. Peninsula Racing, GBR – 46

Artemis Racing 

Torbjörn Törnqvist (SWE) – Owner / Driver
Andy Horton (USA) – Tactician
Iain Percy (GBR) – Main trimmer

Marcus Törnqvist (SWE) – Trimmer Assist

Maciel Cichetti (ARG) – Trimmer
Stuart Bettany (NZL) – Pit/Boat Captain
Piet Van Nieuwenhuijzen (NED) – Bow

Anders Ekström (SWE) – Offside Trimmer

Kalle Torlén (SWE) – Grinder 

Fotograf: Martinez Studio.