25 juli, 2021

OS-seglingarna har startat

OS-seglingarna startade på söndagen i Enoshima, utanför Tokyo. Först ut för svensk del var Josefin Olsson, Laser Radial, och Jesper Stålheim, Laser. Ingen av dem fick dock en lyckad start – men det är mycket kvar att segla om.

I herrarnas Laser Standard blev det bara ett race och Jesper seglade in på 22:a plats.

– Det var en väldigt svår dag, som svängde otroligt mycket. Mycket vågor och skvalp gjorde det svårt. Även domarna var väldigt aktiva vilket alltid är läskigt första dagarna, berättar Jesper och tillägger:

– Men det är bara första racet än. Många bra hade ett ganska dåligt race idag och det är en lång serie. Det är bara att köra på.

Jespers klubbkamrat från KSSS, Josefin Olsson, hade inte heller hon en bra OS-premiär. I första racet slutade hon på 34:e plats och i andra blev det en 15:e plats. I totalen är Josefin 26:a.

– Jag kände mig laddad och var glad att racea igen. Idag var det svåra förhållanden. I första var det vind från land med ett stort tryck från vänster, som jag tyvärr missade där det sen blev riktigt stora avstånd. I andra kom sjöbrisen in men den var ganska ostabil och svår att läsa, säger Josefin och fortsätter:

– Tyvärr var min anspänningsnivå lite för hög idag och jag underpresterade. Jag kan mer och vill visa det.

För lasrarna väntar nya seglingar på måndagen och nästa svensk att kliva in i OS är Max Salminen då Finnjollarna startar på tisdag. Och på onsdag är det dags för 470 och Nacra – och då är alla svenskar seglare i gång med OS, det vill säga Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470), Olivia Bergström/Lovisa Karlsson (470) och Emil Järudd/Cecilia Jonsson (Nacra 17).

Information om svenskarna I OS: https://bit.ly/3iIG7vT

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.
21 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing