12 augusti, 2021

Dubbla Cox dieselutombordare på Axopar 37

Cox Marine testar en dubbelinstallation av dieselutombordaren CXO300 på 300 hk på Axopar 37. Det är en intressant utveckling för denna kraftfulla motor, som är ett alternativ för många som behöver lång räckvidd och mycket kraft.

Den nya utombordsmotorn CXO300 är helt nyutvecklad från grunden. motorn erbjuder 25 procent bättre bränsleeffektivitet jämfört med likvärdiga bensindrivna utombordare och livslängden är tre gånger den vanliga jämfört med en bensindriven utombordare. Motorn har också ett extremt högt vridmoment på 650 Nm (479 lb.ft) vid 2 250–3 000 varv/min.

– Axopar ligger i framkant när det gäller innovation och leder segmentet fritidsbåtar, kommenterar Jan-Erik Viitala, Axopars grundare.

– Cox Marines CXO300 är ett spännande alternativ. För första gången ser vi en fullständigt hållbar dieselmotorlösning för marknaden – perfekt anpassad till behoven hos båtfolk som är lite ”allround” i sina utflyktsmål. Det är tillfredsställande att se de resulterande fördelarna när det mest effektiva och lätt-manövrerade skrovet på marknaden kombineras med dieselmotorernas kraft och bränsleekonomi ombord på Axopar 37.

De första testerna genomfördes till havs i Lymington, Storbritannien. På ett lugnt till måttligt lugnt hav förbrukade Axopar 37 cirka 142 liter i timmen vid 4 000 varv/minut och nådde en toppfart på 41 knop. Vi ytterligare tester på Moselfloden i Tyskland under lugna förhållanden, nådde Axopar 37 en toppfart på 46,3 knop vid 3 900 varv/min.

– Kombinationen av den högpresterande Axopar 37 och den marknadsrevolutionerande dieselutombordaren CXO300 är attraktiv för många marknadssegment – inklusive tenderbåtsmarknaden, marknader med begränsad tillgång till bensin, samt även för de som eftersträvar en dramatiskt förbättrad räckvidd, säger Peter Nauwerck, vd på Diesel Power AB, importör av COX Marines motorer.

Info: www.coxmarine.com