20 augusti, 2021

Tjörn runt by Cowi seglas på lördag

Den 58:e upplagan av Tjörn Runt by COWI seglas lördagen 21 augusti med första start klockan 09:00. Tjörn runt är segeltävlingen där olympiamästare och familjeseglare samsas på samma bana och tävlar under samma förutsättningar.

Totalt är 232 båtar anmälda, varav 217 i Classic och 15 i Cruising. I startfältet finns flera meriterade seglare och tidigare vinnare såsom Anders Dahlsjö, Thomas Dahl, Hans Oskarsson, Carl-Axel Hellman och Pontus Göransson med sina besättningar. Tävlingen seglas på en bana, den traditionella Tjörn Runt banan.

Du finner även de duktiga hemmaseglarna Hans Johansson, och Evan Thorsson som seglat många Tjörn runt, samt Karolina Neary som seglar tillsammans med sin kvinnliga besättning. Matchracingspecialisten Johnie Berntsson seglar för Glädjeresan det här året.

Foto: Alf Tornberg.

– Även i år kommer shorthanded att få en egen startgrupp. Vi fortsätter satsningen för att få fler att kappsegla. I Cruising-klassen är tanken att det blir segling i ett lugnare tempo som vi hoppas passar även de som inte har så stor erfarenhet av kappsegling, berättar Anders Torén som är projektledare för Tjörn Runt by COWI.

– Skepparträffarna hålls traditionsenligt på Stenungsbaden på fredagen klockan 19:00 och klockan 20:30. Däremot har vi beslutat att inte ha någon prisutdelning på kvällen utan priser kan avhämtas på klubben.

Tävlingen seglas medsols med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. Hundratals åskådare brukar följa kappseglingen. Målgången kan endast följas via båt.

Tjörn Runt by COWI vänder sig till både deltagare, publik och alla som vill vara med och ta del av seglarglädje. En mötesplats för alla. De bästa åskådarplatserna i år blir vid Åstol, Kårevik/Rönnäng, Kyrkesund och naturligtvis vid Tjörnbron.

Som tidigare år dominerar entypsbåtarna där H-båtsseglarna sluter upp med 15 anmälda deltagare, IOD med tio och CB 66 Racer med åtta båtar. Hela 231 båtar ska segla doublehanded runt Tjörn och de startar i en egen start. I år är 16 familjebesättningar och 3 tjejbesättningar anmälda till tävlingen.