27 augusti, 2021

Historiska krigsfartyg på Djurgården den 27–29 augusti

Den 27-29 augusti blir det fullt pådrag när Örlogsdagarna åter arrangeras och området vid Sjöhistoriska museets museifartyg vid Vasamuseet fylls av äldre svenska krigsfartyg. Besökarna bjuds på en unik möjlighet att både se och besöka robotbåtar, minsvepare, torpedbåtar, vedettbåtar och andra fartyg från olika historiska epoker.

På platsen vid Vasamuseet som förr var en bas för flottan, det så kallade Galärvarvet, erbjuder den varvshistoriska föreningen Galärerna guidade visningar. Det kommer även finnas möjligheter att göra kortare turer med några av fartygen.

– Det här är en unik möjlighet för Stockholmare och andra besökare att få uppleva en viktig del av svensk historia och ta del av många föreningars fantastiska ideella arbete med att hålla ett spännande och viktigt kulturarv levande, säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska.

Bland fartygen på plats under Örlogsdagarna finns bland annat robotbåten R142 Ystad, minsveparen M20, vedettbåten V150 Jägaren, vedettbåten Sprängaren. Sjöhistoriskas museifartyg isbrytaren Sankt Erik och Ångslup 45 håller också öppet.

Program för Örlogsdagarna finns här:
https://www.sjohistoriska.se/besok/kalender/orlogsdagarna-2021

Mer information om några av fartygen:
https://www.sjohistoriska.se/fartyg-kulturmiljoer/sjohistoriskasfartyg