31 augusti, 2021

Båtklubbarnas Dag med sol i sinnet

Båtklubbarnas Dag är numera ett populärt och etablerat inslag i båtlivet. Att vi varje år uppmärksammar båtklubbarnas stora betydelse både för allas möjlighet att ha båt till rimliga kostnader, och de sjönära samhällenas intryck, är numera lika säkert som att vi firar midsommar.

Sedan några år är Saltsjön-Mälarens Båtförbund huvudansvarigt för denna festdag för båtlivet, med god hjälp av representanter för några av båtklubbarna.

Liksom midsommar är även Båtklubbarnas Dag beroende av vädret och i år gynnades deltagarna av uppehåll, om än inte sol. Men föregående dygns skyfall lyste i alla fall med sin frånvaro. Detta var naturligtvis deltagarna i Den Stora Båtparaden glada för. Men för ett ögonblick kunde någon yrvaken åskådare tro att det trots allt var gårdagens skyfall som möjliggjort paraden: ett av ekipagen var nämligen en bil! En på något sätt ”amfibierad” och liksom även båtarna, försedd med däck (inte mindre än fyra stycken). Hade dess passagerare haft behov av en ”räddningsflotte” fanns även en sådan till hands. Med en idyllisk björkdunge, parkbänk, badstege och allt!

Väldigt uppskattade var också en grupp kajaker under ledning av Erik Jönsson. Till detta kan läggas inslaget av de mer ”vanliga” flytetygen av alla möjliga sorter, märken och material. Som vanligt var det Magnus Bjellqvist från Rörstrands Båtklubb som med den äran ledde paraderandet. I år tillsammans med Kevin Liljegren från Långholmens Båtklubb.

Mer och framför allt många fler bilder om Båtklubbarnas Dag 2021 i kommande elektroniskt nyhetsbrev från Båtliv.

Text: Stefan Iwanowski

Bilden: På väg till båtparaden. Foto: Kjell Dike.