1 september, 2021

Nord Stream Race – längsta regattan i Östersjön

Måndag 6 september är det dags för Nord Stream Race – den längsta regattan i Östersjön, från Kiel till S:t Petersburg, via bland annat Stockholm.

Christian Harding är skeppare på den svenska KSSS-båten som mönstrar både en OS-seglare från Tokyo och den yngsta besättningen i regattan.

Alla fem båtar från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland med besättningar har kvalificerat sig via nationella uttagningar. I Sveriges fall via seger i Allsvenskan i segling 2020. Det är alltså gräddan av havskappseglare och seglingssällskap i norra Europa som gör upp om segern – i Sverige representerat av KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet.

Tävlingen avgör i identiska Swan 50:or som tillhandahålls av tävlingsorganisationen. Starten går i Kiel, som en del av Kieler Woche 2021 – Europas största årliga seglingsevent. Stopp görs i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors innan det är målgång i S:t Petersburg, runt den 17 september efter cirka tusen sjömils tuff tävlingssegling. På stoppen arrangeras inshore race som ger poäng och påverkar slutställningen. I Stockholm sker inshore race vid Grand Hotel i Saltsjöbaden söndag 12 september.

Christian Harding gör sitt tredje Nord Stream Race. Vid senaste tävlingen 2019 – tävlingen gjorde uppehåll 2020 på grund av pandemin – slutade hans båt på tredje plats. Den ryska båten segrade.

– Vi har en god chans i år. Större delen av besättningen på tolv personer är med hela vägen, säger Christian Harding som basar över den yngsta besättningen någonsin på en svensk båt i tävlingen, varav fyra är kvinnor. Den yngste i besättningen – 17-årige Maximus Torstensson – går på seglingsgymnasiet i Motala och 23-årige Emil Järudd tävlade nyligen i OS i Tokyo.

– Nord Stream Race är en den bästa chansen att utvecklas inom havskappsegling i dag – både i själva tävlingsmomentet och socialt med allt som händer runt omkring. Det är lite av ett ”mini-Volvo Ocean Race”, säger Harding.

Parallellt med den ”verkliga” tävlingen pågår en e-sporttävling med namnet NSR eTrophy. Cirka 100 000 e-sportsseglare väntas delta i den tävlingen. Fransmannen Philippe Metayer vann förra årets tävling och får som pris att segla med en av de deltagande båtarna mellan Kiel och Köpenhamn.

Tävlingsschemat inklusive stoppen:

Start Kiel: 6 september

Ankomst Köpenhamn: 7 september

Start Köpenhamn: 9 september

Ankomst Stockholm: 11 september

Start Stockholm: 13 september

Ankomst Helsingfors: 15 september

Start Helsingfors: 16 september

Ankomst S:t Petersburg: 17 september

Info: www.nord-stream-race.com

Foto: Nord Stream Race/Andrey Sheremetev.