3 september, 2021

DockSense Control från Raymarine

Raymarine i samarbete med Emerson presenterar fritidsbåtsbranschens första intelligenta lösning för objektigenkänning och rörelseavkänning – DockSense Control. Den underlättar tilläggning och gör båtlivet mer avkopplande.

Pressmeddelande:

Raymarines teknik med DockSense Control visades första gången som prototyp 2019 på de internationella båtmässorna i Düsseldorf och Miami, och har utformats, designats och visat sig vara effektiv när det gäller att stärka befälhavarens båthanteringsförmåga för att undvika missöden vid tilläggning.  Systemet använder en rad stereoskopiska kameror från Teledyne FLIR för att upprätta, övervaka och återge en virtuell fenderzon runt båten. DockSense Control, som visas visuellt på en Raymarine Axiom multifunktionsdisplay, känner exakt av pålar, kajkanter och andra båtar när de börjar inkräkta på omkretsen.

DockSense Control hindrar båten från att kollidera med ett upptäckt objekt och flyttar fartyget i den riktning som beordras av befälhavaren via styrspaken, samtidigt som påverkan av vind och tidvatten kompenseras.  Utan kommandon håller systemet båtens position för att minska stressen vid anläggningen och förtöjningen behöver inte längre snabbas på. Systemet med stereokameror ger en tydlig karta över objekt runt båten så att du kan se vad som finns i de döda vinklarna när du står till rors.

Raymarines DockSense Control finns nu för båtar med inombordsmotorer och rak axel samt styrsystem med med bogpropeller, och använder en hel del raffinerad teknik. Här ingår GPS-övervakning, positionsavkänningstekniken AHRS (Attitude Heading Reference System) för att kompensera för vind och strömmar, flera Teledyne FLIR maskinseende kameror och en central bearbetningsmodul. DockSense Control ansluter till gränssnitten hos Raymarines Axiom multifunktionsdisplayer och Emerson AVENTICSTM Marex 3D joystick-system för att hjälpa skepparen att få en smidig ankomst.

DockSense Control innebär att båtbyggare nu har två olika val av Raymarines assisterade angöringssystem för att uppfylla kundernas behov. DockSense, som lanserades förra året, är kompatibel med en mängd olika båtar och använder många av Raymarines assisterade angöringstekniker. I den ingår hörbara och visuella varningar när föremål inkräktar på den användardefinierade virtuella fenderzonen runt båten, men integreras inte med båtens framdrivningssystem.

Samtidigt erbjuder DockSense Control full integrering med inombords- och bogpropellrar och åsidosätter faktiskt befälhavarens gas- och styrkommandon för att förhindra att båten kommer i kontakt med hinder.

Info: https://www.raymarine.com/assisted-docking/docksense-control.html#