3 september, 2021

She Captain anordnar Stockholmseskader för fjärde året i rad

Det kvinnliga båt- och seglingssällskapet She Captain samlar 3–5 september, för fjärde året i rad, båtfrälsta kvinnor för en helg i Stockholms skärgård. 2019 slogs världsrekord – eskadern blev världens hittills största eskader enbart för kvinnor.

Receptet är detsamma i år när drygt 50 kvinnor möter upp i skärgården för umgänge, nätverkande och kappsegling med avslutning i seglarmetropolen Sandhamn.

Nätverket She Captain grundades 2017 med en klar vision om att öka jämställdheten på sjön. Bakom initiativet står Anna Mourou som vill se fler kvinnor ta plats på sjön och känna sig tryggare i sin roll som skeppare. Nätverket har vuxit stadigt och har idag strax över 6 500 medlemmar där majoriteten finns i Sverige, men hela tio nationaliteter finns representerade bland medlemmarna.

– Det är uppenbart att vi fyller en funktion i båtlivet, varje dag nås vi av historier från kvinnor som utmanat sig själva på sjön, i många fall tillsammans med andra kvinnor. Vårt nätverk är både viktigt och uppskattat och vi jobbar löpande med att möjliggöra plattformar och event där kvinnor kan peppa och inspirera av varandra. Stockholmseskadern är ett ypperligt exempel på detta, säger Christina Runefelt, ordförande i She Captain.

Detta är nätverkets fjärde årliga Stockholmseskader med 2019 som rekordår då hela 130 kvinnor fördelade på 30 båtar deltog. Pandemin påverkar av naturliga skäl deltagarantalet, men en eskader genomfördes även 2020 och så även i år.

Upplägget är detsamma, mindre erfarna skeppare kan exempelvis bli tilldelade en mer erfaren besättning vilket gör att kompetensen inom nätverket konkret används för att främja lärande och nätverkande.

Tidigare i år genomfördes även en uppskattad coronasäkrad hybrideskader då ett 20-tal båtar deltog från olika hemmahamnar runt om i Sverige och höll kontakten digitalt via verktyg som Google Maps, Padlet och Zoom.

Eskader är en båtterm för när flera båtar seglar tillsammans i grupp. She Captain arrangerar eskadrar på flera orter i Sverige samt i Kroatien, Grekland och Karibien. Utöver eskadrar och resor erbjuder nätverket även övningar, inspirationsföreläsningar och utbildning. Nätverket är öppet för alla som har ett intresse i båtlivet och som vill se en ökad jämställdhet på sjön.

Foto: Josefine Malm/She Captain.