10 september, 2021

Axopar visar flaggskepp på 45 fot

Axopar från Finland har på flera sätt förändrat marknaden för motorbåtar. Snart är det dags för den framgångsrika båttillverkaren att lansera sitt flaggskepp på 45 fot.

Båten har varit på väg ett tag och har tagit längre tid än beräknat att få fram. Vid årets Cannes Yachting Festival presenterades dock de färdiga ritningarna och det kom ett klart besked att lanseringen hålls på den stora båtmässan Boot Düsseldorf i januari 2022.

Axopar kallar den nya modellen för ett ”quantum-leap”, alltså ett gigantiskt steg in i nya segment. Den nya modellen kommer att representera allt det som företaget står för, vilket inte säger lite om en tillverkare som har varit med om att förändra båtlivet i många länder.

Det nya flaggskeppet är resultatet av kundernas olika önskemål och behov. Den är byggd för att passa alla kunder på olika marknader och kan därför skräddarsys med olika funktionaliteter. Båten kommer, enligt Axopar, att kunna kundanpassas mer än någon annan liknande båt tack vare sin moduluppbyggnad.

Axopar 45 kommer i fem olika grundmodeller:

  • Axopar 45 Spyder
  • Axopar 45 T-Top
  • Axopar 45 Sun-Top
  • Axopar 45 Cross Top
  • Axopar 45 XC Cross Cabin

Ett av kännetecknen från tidigare modeller är konceptet med måsvingedörrar, som kommer mer till sin rätt i en så här stor båt.

Vikt-effektförhållandet kommer, enligt tillverkaren, att bli i en egen klass. Båten utvecklas särskilt för moderna och lätta utombordsmotorer, vilket i det här fallet innebär Mercury Verado V8.

Båten kommer att utrustas med tre motorer av modell Mercury Marine 300 hk 4,6 liter V8 Verado och toppfarten ligger därmed beroende på utförande över 50 knop.

Fakta Axopar 45

Längd:                                13,7 m
Bredd:                                4,2 m
Djup:                                  1,0 m
Vikt:                                   7 000 kg
Bränsle:                             1 200 liter
Vatten:                               250–300 liter
Hålltank:                            120 liter
Toppfart:                           +50 knop
Utombordare:                   3×300 hk

Info:                                   www.axopar.fi