10 september, 2021

Nu avgörs Allsvenskan i segling 2021

Till helgen (10–12 september) är det dags för den tredje och sista deltävlingen i Allsvenskan i segling 2021. KSSS är ute efter att försvara sin titel från 2020 men bakom dem är det jämt och många lag vill gärna snuva stockholmarna på seriesegern.

Pressmeddelande:

– KSSS har kopplat ett visst grepp om slutsegern i Allsvenskan. Med fyra poängs marginal till Stenungsund och Hjuvik, samtidigt som man ställer upp med rutinerade Oscar Lundqvist vid rodret, så kommer det att krävas något extra av de som vill plocka ner KSSS från tronen, säger tävlingsledaren Claes Lundin och fortsätter:

– Kanske kommer det största hotet mot KSSS från SFS Hunnebo och Magnus Lundgren. De ligger fem poäng efter KSSS, men Magnus är alltid med i toppstriden i de tävlingar han ställer upp i och bjuder på intensiv racing som inte ger en lugn stund för motståndarna. Inget är omöjligt.

Det är inte bara jakten på serieseger som står på spel. I den sista deltävlingen i Västerås är både toppstriden och bottenstriden intressant. I toppen handlar det dels om en plats till nästa års Nord Stream Race, dels om platser till Sailing Champions League. De tre, och ibland fem, bästa klubbarna i ligaseglingen erbjuds plats i SCL nästa år där man får möta de bästa klubbarna från 20 andra nationers ligor.

I bottenstriden handlar det om de tre sista platserna. Här vill man helst inte vara. De tre sista klubbarna åker ur Allsvenskan och måste kvala för att komma med till nästa år. Kvalet till nästa års Allsvenskan avgörs i Marstrand 2–3 oktober.

– Längst ner i tabellen är det tätt och väldigt spännande. De tre sist placerade klubbarna åker ur Allsvenskan, och måste kvala för att få komma tillbaka, så deltävlingen i Västerås blir helt avgörande. Skanör, Runmarö och Ljungskile har just nu de sista platserna, men Malmö, Stockholm 606, Gamla Stan och Ekerö sitter inte säkert på något sätt, säger Claes Lundin.

Den Allsvenska finalen i Västerås kommer att arrangeras tillsammans med SRS-kappseglingen Höstkroken Inshore och blir därmed en del av den nyskapade hamnfesten Sailing Week.

Allsvenskan inför årets sista deltävling:

 • KSSS
 • Stenungsunds SS
 • Hjuviks BK
 • SFS Hunnebo
 • GKSS
 • Halmstads SS
 • Ekolns SK
 • Örnsköldsviks SS
 • Upsala SS
 • Strängnäs SS
 • SS Åmålsviken
 • Ekerö BK
 • Gamla Stans YS
 • Stockholms 606-klubb
 • Malmö SS
 • Ljungskile SS
 • Runmarö YC
 • Skanör BK

Seglingarna sänds live och kan följas här: https://www.youtube.com/user/svensksegling/live

Foto: Daniel Stenholm