13 september, 2021

KSSS vann Allsvenskan i segling 2021

KSSS är Allsvenska mästare i segling 2021. I en rafflande sista deltävling i Västerås lyckades stockholmarna komma fyra och därmed höll de undan i toppen. Men de var bara decimeter från att bli snuvade på guldet.

Halmstad vann den sista deltävlingen som avgjordes i helgen. Det räckte till en fjärde plats i årets tabell. Tvåa i Västerås, på samma poäng som Halmstad, blev Hunnebo som därmed slutade trea i den allsvenska tabellen. Silvret i Allsvenskan gick till Hjuvik som var tre poäng efter vinnarna från KSSS – som därmed försvarade guldet från i fjol.

– Våra seglare har levererat över förväntat i år. Men det var verkligen en härlig fight mellan oss, Hjuvik och Hunnebo och vi är väldigt glada för hur bra våra seglare har tagit sig an årets Allsvenska Segling. Det viktiga framåt för KSSS är att vi har ”ögonen på bollen” och får ännu fler tjejer och killar att haka på sprintseglingen och träna på vårt sprintcenter i Saltsjöbaden. Här bygger vi upp en större bas med fler lag som kan vara med och försvara KSSS färger på Allsvenskan Segling i framtiden, säger Anders Bengtsson, lagkapten för KSSS Allsvenska lag.

Den sista deltävlingen av årets Allsvenska kom att präglas av mycket lätta vindar. Både på fredagen och lördagen blev det färre seglingar än planerat. Det var först på söndagen som förhållandena blev bra.

Foto: Daniel Stenholm.

– De två första dagarna var lugna och odramatiska. Den sista dagen blev en explosion i intensitet. Varje placering började spela roll. Inte minst för KSSS som i den sista grundomgången lyckades knipa sista finalplatsen med bara ett par decimeter. Hade de inte fått den placeringen, och därmed inte kommit till final, hade de inte vunnit Allsvenskan, berättar tävlingsdomarna Claes Lundin och Matilda Eriksson.

– Finalracet var oerhört spännande och dramatiskt. Kraftiga vindar och hällregn stoppade inte finalseglarna från att angripa och bevaka varandra, vilket gynnande Halmstad som till slut vann deltävlingen.

Förutom äran att vinna Allsvenskan blir det KSSS som får representera Sverige i Nord Stream Race 2022. Och tillsammans med klubbarna närmast efter KSSS får de också representera Sverige i Sailing Champions League 2022. Exakt hur många som bjuds in från respektive land återstår att se.

– Vi vill gärna som klubb tacka alla arrangörsklubbar och SSF som organiserat årets Allsvenska Segling, samt alla klubbar som deltar och bidrar till mycket bra kappsegling, säger Anders Bengtsson.

I bottenstriden blir det Runmarö, Stockholms 606-klubb och Ljungskile som tvingas kvala (Marstrand 2–3 oktober) för att försöka behålla en plats i Allsvenskan 2022.

Sluttabell Allsvenskan Segling 2021:

KSSS                                 7 poäng

Hjuviks BK                          10

SFS Hunnebo                     10

Halmstads SS                    11

GKSS                                 16

Stenungsunds SS               23

Upsala SS                          29

Örnsköldsviks SS               30

Ekolns SK                          31

Gamla Stans YS                 32

SS Åmålsviken                   33

Ekerö BK                            34

Strängnäs SS                     36

Malmö SS                          38

Skanör BK                          40

Runmarö YC                      41

Stockholms 606-klubb        46

Ljungskile SS                     48