16 september, 2021

Ryssarna först till Helsingfors

S:t Petersburg Yacht Club vann tredje etappen av Nords Stream Race. Men det är den finska båten från Esbo Segelförening som har en stabil ledning i totalen när endast en etapp återstår av årets race – etappen från Helsingfors till S:t Petersburg.

Två av racets fem båtar – Aarhus Sejlklub och KSSS – har avbrutit regattan sedan de två krockat med varandra sekunder innan starten av etapp tre på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden. Därmed är det bara tre klubbar kvar i kampen om titeln ”Östersjöns bästa kappseglingsklubb”.

Svenska KSSS ligger dock kvar på andra plats i totalen eftersom de fick ett par poängs avdrag då det var de som blev påseglade.

Tredje etappen bjöd på mer action än de två första etapperna som präglades av mycket lätta vindar. De tre båtarna behövde bara ett dygn för att kappsegla över Östersjön till den finska huvudstaden. I vindar upp mot 12–13 m/sek var de tre båtarna inom synhåll från varandra under hela etappen.

Till slut, efter 200 nautiska mil, skiljde det mindre än en halvtimme mellan segrarna från S:t Petersburg Yacht Club och trean Verein Seglerhaus am Wannsee från Tyskland.

Nu väntar den sista etappen av Nord Stream Race 2021, cirka 150 nautiska mil, från Helsingfors till S:t Petersburg dit båtarna beräknas nå på fredag 17 september.

Ställning efter 3 av 4 etapper:

 1. Esbo Segelförening                                            7 poäng
 2. Kungliga Svenska Seglesällskapet                      8
 3. S:t Petersburg Yacht Club                                  9
 4. Aarhus Sejlklub                                                  9
 5. Verein Seglerhaus am Wannsee                       11

 

Tävlingsschemat inklusive stoppen:

 • Start Kiel: 6 september
 • Ankomst Köpenhamn: 7 september
 • Start Köpenhamn: 9 september
 • Ankomst Stockholm: 11 september
 • Start Stockholm: 13 september
 • Ankomst Helsingfors: 15 september
 • Start Helsingfors: 16 september
 • Ankomst S:t Petersburg: 17 september

 

Foto: Nord Stream Race/Marina Semenova.