29 september, 2021

Ny design i ny serie Hondamotorer

Honda har lanserat en ny serie utombordsmotorer. Premiären hölls på Genoa Boat Show i Italien.

De nya motorerna har beteckningarna BF115, BF135 och BF150. De har välkänd Hondateknik som VTEC och PGM, som företaget har hämtat från sin framgångsrika verksamhet i Formel 1. Tillsammans med ett så kallat ECOmo-system för större bränsleeffektivitet och Honda iST teknologi ska det ge effektiva motorer med snabb respons.

Flera av finesserna på de nya motorerna har hämtats från Hondas större serie med V6-motorer. Designen på de nya motorerna är dock helt ny och modernt kantig.

Honda har varit sena med att presentera och framför allt lansera elektroniska motorreglage till marknaden. På de nya motorerna finns dock Intelligent Shift och Throttle, det vill säga teknik för elektroniskt styrda växlingar och insprutning av bränsle.

Intelligent Shift and Throttle technology (IST) har hämtats från Hondas V6-serie. Den ger mycket exakt hantering av motorn på ett sätt som gammal. Teknik inte klarade av. Den medför även lektronisk kontroll av flera motorer på samma akterspegel.

VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) finns även på Hondas bilmodeller. Teknologin bygger på variabel ventilstyrning, vilket ger bättre bränsleförbrukning och högre effekt.

Motorerna har även andra välkända tekniska lösningar från Honda, som till exempel BLAST, en teknik för att kontrollera luft-bränsleblandningen och tändinställningarna.

De nya BF115, BF135 och BF150 ska lanseras på den svenska marknaden till våren 2022.

Info: www.honda.se