28 september, 2021

Eldriven racerbåt i full skala

Här är båten som ska användas i de första världsmästerskapen för eldrivna racingbåtar. Den så kallade E1 Series har visat denna båt i en fullskalemodell.

Båtarna är byggda för en toppfart på cirka 50 knop med eldrift. De kör på bärplan i en konstruktion som ser utmanande ut med sin bredd och djup.

Enligt initiativtagarna till racingserien pågår planering av byggnation av båtarna enligt planen. Det innebär att det första RaceBird ska kunna sjösättas och börja testas i vattnet tidigt nästa år med premiär i Monaco. Senare blir det invigning av E1 Series racingsäsong som ska tävla i Medelhavets vatten utanför Monacohamnen Port Hercule. Bland övriga städer som kan få deltävlingar finns Rotterdam och flera städer i Ungern.

Mercury Racing har lierat sig med E1 Series som ”Official Propulsion & Propeller Partner” för att utveckla och leverera propellrar till utombordsmotorerna. Elektroniktillverkaren Simrad finns också med som ”Official Marine Electronics Partner” tillsammans med sjökortsleverantören C-MAP som ”Official Cartography Partner” i partnerskap med Navico.

För att understryka vikten av den här satsningen är Prince Albert II of Monaco utsedd till Honorary President av den internationella båtracingorganisationen, Union Internationale Motonautique (UIM).

Den fullskalemodell som nu presenteras visar alltså i princip samma båt som senare ska användas i E1 Series. När modellen presenterades hos Yacht Club de Monaco fanns E1 Series medgrundare Alejandro Agag och Rodi Basso på plats tillsammans med båtens designer, Sophi Horne (grundare av SeaBird Technologies), Brunello Acampora (grundare och vd för Victory Marine) samt UIM:s President Raffaele Chiulli.

De närmaste månaderna ska RaceBirds ingenjörer fokusera på integrationen av batterier och kontrollsystem ombord, något som många tillverkare av de elbåtar som Båtliv har provkört har haft stora problem med. När det är löst ska båtens system för framdrift installeras innan det är dags för sjösättning.

Fakta RaceBird

Längd:      7 m

Bredd:      2 m (3 m med bärplanen utfällda)

Vikt:          800 kg

Toppfart:  50 knop

Info: www.e1series.com