26 oktober, 2021

Nya block och Cam-cleats

Seldén bygger vidare på sitt sortiment av däcksutrustning och introducerar en serie av så kallade ”Soft-Attachment” block, spärrblock samt linlås/cam-cleats.


”Soft-Attachment” block

Att ersätta en rostfri schackel med en bit lina är ingen nyhet. Seldén har utvecklat och designskyddat* ett praktiskt sätt att fästa en Dyneema ögla med en insats som skjuts in i blockets centrumhål, och erbjuder insats plus splitsad ögla som tillval till enkelblocken. Enkelblocken finns i två modeller, en standardversion med acetaltrissa och rostfritt kullager samt en version med aluminiumtrissa och kullager i Torlon, den senare för högre arbetslast.

Även dubbelblock erbjuds och samtliga varianter finns i tre storlekar med ø20, 30 och 40 mm trissor.

(*Registered Design 6134080 of Seldén Masts Limited)


Spärrblock, R60 och R60+

Detta är andra generationens spärrblock från Seldén. Fokus har legat på att göra ”switchen” (vredet) större så att seglaren lättare kan koppla på- eller av spärrfunktionen. Trissan har förändrats för att få ett bättre samspel med linan. Spärrblock används för dynamiska funktioner såsom skot på jollar och kölbåtar, och när spärren är aktiverad låser den trissan så att seglaren orkar hålla skotet utan att fixera det i en cam-cleat. Seldéns nya enkelblock i R60 serien finns i två versioner, standardmodellen R60 med en komposittrissa och R60+ med en aluminiumtrissa. R60+ ger mer grepp, i synnerhet då en tunn lina används. R60 rekommenderas för ø8-10 mm linor och R60+ för ø6-10 mm.


Linlås (”Cam-cleats”) 27 och 38 mm

Seldén uppgraderar sitt sortiment av linlås, så kallade ”cam-cleats”, med nya modeller. De erbjuds i två storlekar med antingen aluminium eller kompisitkammar och med alla de tillbehör som behövs för att optimera greppet om linan och förhindra slitage.

Den större modellen har två stapelbara bladfjädrar i varje kam och vill man minska motståndet så kan en fjäder enkelt tas bort. Seldén har även designat om kammarna så att en lina kan tryckas ner vertikalt och anläggningsytan mot linan är större för att ge ett bättre grepp. Aluminiummodellerna klarar högre arbetslast och kompositmodellerna väger något mindre. Dessa nya linlås har samma hålbild som branschstandarden och tidigare Seldén modeller så vill man byta till senaste modell så är det mycket enkelt.

www.seldenmast.com