26 oktober, 2021

Svenskor vann Womens Sailing Champions League

Johanna Bergqvist vann tillsammans med sin besättning från Hjuviks BK Womens Sailing Champions League (WSCL) vid finalen i Cascais utanför Lissabon. Det är första gången en svensk besättning vinner Sailing Champions League och första gången en svensk besättning är på pallen.

Johanna och teamet är rankade trea i världen i matchracing så det är ingen storskräll att de är med och slåss i toppen av finalen av WSCL. Men att de inte är sämre än tvåa i något av de åtta racen (fyra segrar och fyra andraplatser) som seglades i helgen är imponerande.

Det skulle ha blivit många fler race men Cascais bjöd på lätta vindar hela helgen och på söndagen blev det ingen kappsegling alls. Vinden räckte helt enkelt inte till och därmed stod sig lördagens resultat som slutställning i finalen.

Hjuviks BK, som har sin bas i Torslanda två mil väster om centrala Göteborg, är en av Sveriges mest aktiva och framgångsrika klubbar med cirka 800 medlemmar. De slutade på andra plats i Allsvenskan Segling 2021.

Ytterligare två svenska besättningar var med i finalen av WSCL. KSSS, med Sandra Sandqvist som rorsman slutade på nionde plats och GKSS, med Clara Svensdotter som rorsman, blev tia av totalt 23 båtar i finalen.

Bildtext: Förutom 24-åriga Johanna består besättningen av Ellinor Hansson, Joselon Åkesson och Isabelle Bergqvist.