3 november, 2021

Modern klassiker från Spearfish

Engelska båtbyggaren Spearfish presenterade en ny blivande klassiker på båtmässan i Southampton i september. Spearfish 32 har sina rötter inom racing och ett av de första exemplaren är sålt till Sverige.

Den nya modellen är en vidareutveckling av originalet Fairey Marine Spearfish. Den båten är designad av Alan Burnard och har en toppfart på hela 47 knop.

De här båtarna byggdes ursprungligen för att ge fina prestanda och kapacitet att köra snabbt och komfortabelt även i hög sjö. Båtarna byggs på order vid varvet Northshore Shipyard i West Sussex och båt nummer två har beställts av en svensk kund på Ostkusten.

Den nya modellen har samma långa, slanka linjer som sin föregångare. Överbyggnaden är tillräckligt stor för att erbjuda hög komfort under däck och uppe i båten är förarplatsen rymlig. Båten har många av typiska detaljer för varvet.

Förutom varvets egna designers har den erkända, internationella designern Stephen Jones utvecklat nya Spearfish 32. Med hjälp av avancerad teknik har alla detaljer ombord planerats i detalj. Det gäller allt från boutrymmena till tankar och elsystem. Allt har planerats för rätt viktfördelning, god funktion och enkel åtkomlighet.

Förarplatsen har extra bra skydd med en högvindruta med en rostfri ram runt. Även stolarna för förare och passagerare är utformade för att ge maximalt skydd och komfort. Instrumentbrädan har plats för två stora multifunktionsskärmar, kontroller, prylfack med mera.

I sittbrunnen finns en wet bar, kyl, ismaskin och grill. Matplatsen är placerad kring aktersoffan. Det finns också en soffa som kan förvandlas till solbäddar vid behov.

Targabågen är i aluminium och kolfiber och kan integreras med en biminitopp och ett kapell.

Motoriseringen är i standardversionen två Yanmar diesel V8 (8LV370 (Z))) på vardera 370 hk vid 3 800 rpm samt Yanmar ZT370 sterndrives. Den som vill ha mer kraft kan välja vinkelväxlar och raka axlar för långdistanscruising. Den som vill ha ett ekonomiskt alternativ kan välja mindre motorer på 3,0 liter styck.

Fakta Spearfish 32

Längd:                     10,03 m

Längd ö a:                10,95 m

Bredd:                      2,95 m

Djup:                        0,84 m

Vikt:                         4 500 kg

Bränsle:                   600 liter

Vatten:                     150 liter

Toppfart:                  45+ knop

Marschfart:               35 knop

Pris:                         cirka 4,6 Mkr med svensk moms

Info:                         www.supermarine.co.uk