11 november, 2021

Evoy lanserar andra generationens elektriska inombordsmotorer

Det norska företaget Evoy lanserar nästa generations högeffektiva elektriska inombordsmotor för båtarDen första installationen är i en Goldfish och deras X9-modell.

Goldfish är en av Evoys partners. Företagen har tillsammans testat installationen i Goldfish X9 och uppnått betydligt högre hastigheter än 55 knop.

Evoy har lanserat flera motorer för både inombords- och utbordarbåtar. Effekterna är på motsvarande 120 hk till 800 hk. Företaget uppger att deras kraftiga Hurricane inombordarsystem är revolutionerande för elbåtsmarknaden. Det är ett plug & play-system som kan monteras på de flesta typer av båtar från 20 till 50 fot, både nya och begagnade båtar.

Motorn ger 400 hk i kontinuerlig drift (peak 800 hk) och är byggd för lång räckvidd och hög toppfart. Under optimala förhållanden med endast två batterier kan Goldfish X9 köra cirka 30 Nm i 40 knop.

Den nya generationen av Hurricane inombordsmotorer kommer med ett nytt kylsystem som är anpassat för tempererade farvatten. Detta öppnar för nya marknader med en stor potential för båtar med eldrift. Systemet är också mer kompakt, det har lägre vikt och är enklare att installera och underhålla, allt enligt Evoy.

Ett komplett system med 400 hk motor och 126 kWh batteri väger cirka 1 100 kg. Det är ungefär detsamma som motsvarande dieselmotor med full bränsletank. Vikten är cirka 500 kg lägre än för generation 1.

Hurricane inombordare från EVOY kombinerar IOT/OTA-programvara och funktioner för underhåll. Evoy levererar fult integrerade lösningar inklusive motor, batteri, laddare, kylning, skärmar och styrenhet.

Den nya generationens inombordsmotorer är tillgängliga för beställning till ett pris på 1 479 000 kr för en komplett lösning inklusive 126 kWh batteri, standard 22 kW laddare, skärmar samt styrenhet. Systemet är anpassat för upp till 200 kW DC snabbladdning. Leveranstiden är för ett system är 5–6 månader.