15 november, 2021

Elegant seglare med eldrift och miljövänliga material

Det internationellt erkända varvet Spirit Yachts har lanserat sin nya Spirit 30. Den 9,15 m långa båten är utrustad med helt elektrisk drift och är den första båten från tillverkaren där biologisk harts används vid plasttillverkningen.

Spirit Yachts byggde en 46-fots segelbåt som användes i James Bondfilmen No Time To Die och en 54-fotare som användes i filmen Casino Royale. Båtföretaget är känt för sina eleganta båtar och har de senaste åren haft allt fler kunder som vill satsa på miljövänligare båtar.

Spirit 30 är resultatet av att fler kunder vill ha en mindre båt med de välkända linjerna, som påminner om en klassisk svensk skärgårdskryssare. Båten kommer att premiärvisas på boot Düsseldorf 22–30 januari 2022.

– Spirit 30 är den ideala yachten för kustnära segling eller den som vill kappsegla. Hon har all den stil och skönhet som finns hos större båtar från oss med en rolig seglingsupplevelse i en båt som är enkel att hantera, säger Sean McMillan, vd och chefsdesigner för Spirit Yachts.

Efter en lång rad tester har tillverkaren använt linfibrer och miljövänlig harts i icke strukturella delar av skrovet, ett försök som har varit så framgångsrikt att materialen nu används i produktion. Den första Spirit 30 är tillverkad i ett hårt, afrikanskt träslag (”sapele”) och har gjorts vattentätt med lin.

Den slupriggade båten har också ett helt elektriskt framdrivningssystem som är enkelt att hantera. Båten har en Torqeedo Cruise 4.0 FP elektrisk drivlina försedd med ett litiumjonbatteri och en Torqeedo 650 W batteriladdare. Räckvidden är cirka 16 Nm vid 5 knop. Batterierna kan laddas med landström eller solpaneler, som kan monteras på båten.

Spirit 30 kan utrustas med antingen en fast köl eller lyftköl med roder. Med vikten 1 700 kg kan hon även köras på trailer.

Fakta Spirit 30

Längd:                                       9,15 m
Längd v l:                                  6,5 m
Bredd:                                       1,9 m
Vikt:                                          1,7 ton
Ballast:                                      40 %
Motor:                                      Electric Drive, Torqeedo Cruise 4.0 FP sail drive pod
Fart med motor:                       6.5 knop max, 4 knop marschfart
Info:                                          https://spirityachts.com/