23 november, 2021

Eldrift och miljövänliga material

Spirit Yachts har premiärvisat Spirit 30. Den 9,15 m långa båten är utrustad med elektrisk drift och är den första båten från tillverkaren där biologisk harts används vid plasttillverkningen.

Spirit Yachts byggde en 46-fots segelbåt som användes i James Bondfilmen No Time To Die och en 54-fotare som användes i filmen Casino Royale. Tillverkaren är känd för sina eleganta båtar och har de senaste åren haft allt fler kunder som vill satsa på miljövänligare båtar.

Spirit 30 är resultatet av att fler kunder vill ha en mindre båt med de välkända linjerna, som påminner om en klassisk svensk skärgårdskryssare. Båten kommer att premiärvisas på boot Düsseldorf 22–30 januari 2022.

Efter omfattande tester har tillverkaren använt linfibrer och miljövänlig harts i icke strukturella delar av skrovet, ett försök som har varit så framgångsrikt att materialen nu används i produktion. Den första Spirit 30 är tillverkad i ett hårt, afrikanskt träslag (”sapele”) som har tätats med naturmaterialet lin.

Den slupriggade båten har ett elektriskt framdrivningssystem. Den har en Torqeedo Cruise 4.0 FP elektrisk drivlina försedd med ett litiumjonbatteri och en Torqeedo 650 W batteriladdare. Räckvidden är cirka 16 Nm vid 5 knop. Batterierna kan laddas med landström eller solpaneler, som kan monteras på båten.

Spirit 30 kan utrustas med antingen en fast köl eller lyftköl med roder. Med vikten 1 700 kg kan hon även köras på trailer.

Fakta Spirit 30
Längd:                            9,15 m
Längd v l:                       6,5 m
Bredd:                            1,9 m
Vikt:                                1,7 ton
Ballast:                           40 %
Motor:                             Electric Drive, Torqeedo Cruise 4.0 FP sail drive pod
Fart med motor:             6.5 knop max, 4 knop marschfart

Info:                                https://spirityachts.com/