29 november, 2021

Teslachef i elbåtsföretag

En före detta chef hos biltillverkaren Tesla ingår i ledningen för det amerikanska elbåtsföretaget Arc. Tillverkaren har fått en investering på 30 MUSD.

Marknaden för elbåtar börjar likna motsvarigheten för elbilar, där tillverkare som knappast har någon historik eller har tillverkat något ändå värderas skyhögt.

Företaget Arc, som är baserat i Los Angeles, är mindre än ett år gammalt och har bara visat ritningar på sin kommande elbåt. Det är en 7,2 m dagtursbåt byggd i aluminium.

I ledningen för företaget finns en tidigare chef från Tesla. I företaget finns även personer med erfarenhet från SpaceX, som är ett annat av Teslas vd Elon Musks företag. Ett faktum som troligen bidrar till att Arc redan har fått betydande investeringar.

Inga detaljer har publicerats om båten. Det enda som framgår av hemsidan är måttuppgifter och att båten ska byggas med ett lättviktsskrov. Vilken elmotor som ska användas är oklart, men effekten anges till motsvarande 475 hk. Toppfarten ska vara cirka 35 knop.

Priset för en båt ur den första, limiterade serien är 300 000 USD, motsvarade ett pris i Sverige på drygt 3 Mkr inklusive 25% moms.

Fakta Arc elbåt

Längd:                     7,2 m

Bredd:                      2,55 m

Material:                   aluminium

Motor:                      475 hk

Batteri:                     200 kWh

Toppfart:                  35 knop

Personer:                 10

Info:                         https://arcboats.com/