2 december, 2021

Ny omgång av båtstipendium för kvinnor

Svedea har länge uppmärksammat att det oftast är män som styr och ställer på svenska fritidsbåtar. Bolaget vill gärna se en ökad jämställdhet till sjöss och instiftade därför Båtstipendiet som nu är öppet för nya sökanden.

Bakgrunden till Båtstipendiet är de årliga kundundersökningar* Svedea genomför. En av slutsatserna som kan dras är att det råder en snedfördelning sett till vem som står bakom rodret, vilket oftast är män. För att bidra till att öka jämställdheten ombord lanserades Båtstipendiet – en intensivkurs med moment som att lägga till, navigera och framföra båten i hög fart.

– Många män verkar ha svårt att låta sin fru, sambo eller dotter ta plats bakom rodret. Men genom att ge kvinnor grundläggande kunskaper i att köra själva får de mer självförtroende och kan lättare göra anspråk på att också vara skeppare. Sen finns en annan aspekt – när fler kan framföra båten blir det fler tillfällen för härliga turer till sjöss, säger Göran Södergren, affärsansvarig för båt på Svedea.

Utmärkande för intensivkursen är att deltagarna får prova på olika moment i trygg miljö under professionell handledning tillsammans med andra kvinnor som befinner sig på samma kunskapsnivå. Ytterligare ett plus är den gemenskap som växer fram under helgen. Många tidigare stipendiater har fortfarande kontakt.

– Jag har tidigare arbetat som befäl på högfartsbåtar och vill understryka vikten av att gå en båtförarutbildning, både för sin egen skull och sina medpassagerares. Och med erfarenhet från att leda utbildningar kan jag intyga hur otroligt kul det är att umgås och utvecklas tillsammans med likasinnade och att få det där extra självförtroendet. Jag vill verkligen uppmana alla som kan att söka, för det här är en riktigt bra och rolig grundkurs, säger Emma Lagerström, båtexpert på Svedea.

Fakta Båtstipendiet 2022

  • Vänder sig till kvinnor över 18 år
  • Ansökningsperioden sträcker sig till 31 januari 2022
  • Omfattar kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg
  • Pågår en helg i Stockholms skärgård under våren 2022
  • Mer information och ansökan finns på Svedea.se/batstipendiet