3 december, 2021

Full fart på charterseglingen i Kroatien igen

I somras kom charterseglingen i Kroatien igång igen efter pandemin. Inför nästa år är bokningarna redan på topp.

Båtliv har sedan början av 90-talet seglat och kört motorbåt i Kroatien åtskilliga gånger, men då på de mer sydliga breddgraderna. Den här gången hade vi staden Rovinj i Istrien som utgångspunkt.

Denna romantiska stad ligger i nordvästra Kroatien, bara någon timmes bilkörning från Italien och Venedig. Det märks tydligt på alla historiska minnesmärken där ändå från romarnas tid och framåt.

Den som vill kombinera en vanlig semestervecka med en eller flera dagars segling kan boka charterbåt till exempel via företag som Istraordinary Sailing Team. En heldags segling räcker till en väldigt fin tur runt den klassiskt uppbyggda staden Rovinj, som ligger väl skyddad på en halvö. På en dag hinner man även med att sträcka ut på Adriatiska havet och lägga till i en egen vik för några timmars sol och bad. Mat och dryck är förstklassig med färsk lokal fisk, olivolja och vin.

Seglingen och båtlivet är livligt även i den här delen av Kroatien. Närheten till Italien gör att många italienskflaggade båtar kommer hit och här finns även gott om tyska seglare. Skandinaver har inte hittat hit i lika stor utsträckning än, men det är nog bara en tidsfråga eftersom det finns hundratals skandinaviska charterbåtar i Kroatien. De flesta har redan undersökt vattnen kring Split, Dalmatien och Dubrovnik i detalj och vill därför se mera.

Paolo Petruz är till vardags konstruktör av större fartyg med en del uppdrag i Norge. På hemmaplan kompletterar han med att vara skeppare på charterbåtar.

– Många turister väljer att segla en hel eller halv dag när de besöker Rovinj, men vi arrangerar även längre seglingar, säger Paolo Petruz.

Vid vår segling var vi ute med en Dufour 40 Performance från 2007. Den var välutrustad för chartersegling, men Paolo betonar att den här delen av den kroatiska kusten oftast har fint seglingsväder hela säsongen.

– När vädret är stadigt får vi en del vind på dagarna. Mistralen kan nå upp till 10–15 m/sek, men den är mest som en stark bris. Det är bra att vara ute på sjön när Mistralen blåser. Den är stadig och inte för utmanade för seglare utan ger mest bra fart åt båten.

– Vinden Bora kan vara mycket starkare och nå upp till 40 m/sek. Det som gör Boran så speciell är att den kommer från bergen och kan komma plötsligt. Jag tycker att den är underbar eftersom den rensar upp luften. Eftersom den är en frånlandsvind bygger den inte så mycket sjö.

För den som vill segla i vatten där det finns plats i många vikar med små stränder och hamnar är vattnen utanför Rovinj härliga. Maten är fin med färsk fisk, olivolja och vin. Seglingen passar även bra för barnfamiljer. Det finns inte så många öar med sandstränder, men de många öar har platta och solvarma klippor. Allra bäst är oftast att bada från båten i en egen vik.

Den som vill fortsätta på en längre segling söderöver finns ett antal fina marinor och intressanta städer att besöka.

Pula är en av de mest spännande städerna med stora lämningar från den romerska tiden. Bland annat finns här världens sjätte största bevarade amfiteater.

En stad väl värd ett besök är kurorten Opatija. Staden ligger vackert vid havet och har en stor ACI marina med gott om plats och bra service.

Längre söderut ligger den betydligt större staden Rijeka. Staden är populär för besök av båtar i alla storlekar och här planeras för en modernisering av ACI marina Rijeka, som kommer att göra den till ledande i sin region. Rijeka är även en bra utgångspunkt inför en seglats till ön Krk.

Fotnot: På grund av pandemin måste man kunna uppvisa EU:s digitala Covidbevis eller liknande vaccinationsbevis för att resa till Kroatien. Färsk information finns på UD:s hemsida.

Text & foto: Lars-Åke Redéen

Egen båt i Kroatien

Göteborgarna Neven Zoric och Niklas Zoric Stråhlén (svåger till Neven) köpte i somras  egen båt som ligger i Marina Punat på ön Krk i Kroatien. Eftersom Neven har sina rötter i Kroatien blev valet lätt.

– Vi har en liten båt hemma i Göteborg, men ville ha något att segla med här också, säger Neven Zoric.

– Vi har köpt en SAS Vektor 36 segelbåt som familjen ska ha för att kunna här nere, där min farfar och mina föräldrar kommer ifrån. Vi kanske även hyr ut båten till vänner och bekanta, men vi ska börja med att fixa till den.

Marina Punat är en av Kroatiens största med flera hundra båtplatser. Intill marinan finns alla bekvämligheter: affärer, restauranger, komplett båtservice samt hotell med pool och bar.

www.marina-punat.hr/

Uppåt för charterbolagen

De svenska charterbolagen Navigare Yachting och More Sailing rapporterar om en stark återhämtning för segling i Kroatien.

– Vi är helt fullbokade i Medelhavet. Från och med halvårsskiftet är bokningsläget klart över det normala. Detsamma gäller nya bokningar framåt, vi har ungefär 50 procent fler bokningar än normalt för 2022, säger Jesper Rönngard, vd för Navigare Yachting.

För More Sailing är läget liknande:

– Charterseglingen i Europa har återgått till mer eller mindre det normala. Vi som inte bara hyr ut båtar till seglare utan främst arrangerar resor för ressugna märker att folk uppskattar att kunna vara “själva” på en segelbåt, ett säkert sätt att resa på helt enkelt. Vi har aldrig haft så mycket att göra som nu på alla båtar i Kroatien, där vi är störst är fullbokade säsongen ut och det rasar in bokningar för 2022, säger Patrik Axhall, säljansvarig för seglingsresor på More Sailing.

Marina Punat är Kroatiens största hamn för fritidsbåtar.

Istraordinary Sailing Team

Paolo Petruz på företaget Istraordinary Sailing Team arrangerar kortare eller längre charterseglingar med Rovinj som utgångspunkt. Även en dagssegling ger en fin uppfattning om båtlivet i dessa historiska vatten.

www.istraordinary.com

ACI marina, Rijeka

ACI marina i Rijeka håller på att renoveras. Marinan ligger i direkt anslutning till denna mysiga stad.

Rovinj

Rovinj med hamnen i förgrunden. Staden ligger på en halvö som vätter ut mot Medelhavet.

Klippbad, Rovinj

Bad på klipporna i Rovinj.

Tryffeljakt

Tryffeljakt med hund hos Natura Tartufi. Vid vår jakt snokade hundarna fram flera svarta ”guldklimpar”.