6 december, 2021

48-fotare för långa och bekväma turer till sjöss

Beneteau Swift Trawler 48 är en dröm för många som vill bo länge och ofta på sjön. Denna motorkryssare på 14,74×4,50 m är byggd för hög bekvämlighet.

Swift Trawler har blivit ett begrepp bland många långfärdsåkare. Båten motsvarar inte klassiker som Grand Banks, men är ett slags modern variant på samma tema. Det vill säga gott om plats ombord och stora däcksutrymmen, allt för att det sociala livet ska fungera även för den som är länge till sjöss.

Serien med moderna Trawlers från Beneteau sträcker sig från 35 till och med 62 fot. Båtarna har sålt i över 1 000 exemplar. Och finns i många länder och skiftande förhållanden.

Den nya 48-ftaren har placerats i segmentet över 45 fot, en storlek som är optimal för många långfärds- och charterbåtar. Båten har en tydlig design med sina stora däcksytor, en lång flybridge och ett öppet fördäck. Designen påminner mycket om flaggskeppet i serien, Swift Trawler 62.

Båten är godkänd för tolv personer enligt CE-B. Skrovet har designats för goda sjöegenskaper med en relativt vass stäv och ett effektivt skrov.

Med 1 930 liter bränsle (diesel) ombord är räckvidden över 600 Nm vid nio knop. Motsvarande vid 18 knop är 280 Nm räckvidd, med 10 procent bränsle kvar. Motoriseringen är som standard två stycken Cummins QSB 6,7 liter à 380 hk, vilka ger en toppfart på 21 knop. En uppgradering till 2×425 hk ger en toppfart på 25 knop.

Badbryggan i aktern kan förses med en hydraulisk lyftanordning som hanterar en jolle upp till 350 kg.

Fakta Swift Trawler 48

Längd:           14,74 m

Bredd:           4,50 m

Djup:             1,15 m

Vikt:              12 685 kg

Motorer:       2×425 hk (max)

Bränsle:         640 liter

Info:              www.beneteau.com