10 december, 2021

Gratisapp underlättar båtlivet

En ny webbaserad applikation – Boatings.se – syftar till att göra det lättare att hitta naturhamnar och gästhamnar. Appen har utvecklats i samarbete med Agnes Lorentzon med förflutet inom charterverksamhet i Medelhavet och hamnverksamhet på västkusten, samt Simon Eklund, ägare till Ellen Yachting i Stenungsund.

– Utöver våra egna erfarenheter har vi undersökt vilka konkreta önskemål båtägare har, men också vad som är viktigt för att välja en hamn att besöka, säger Peter Lorentzon som har en bakgrund som senior ledare inom digital innovation och utveckling.

För närvarande innehåller appen cirka 450 gästhamns- och 500 naturhamnsdestinationer runt Sverige, Åland, Danmark och till viss del Norge. I appen finns också information om annat utbud och upplevelser som destinationen erbjuder, som livsmedel och vandringsleder.

– Vad gäller naturhamnar kan användaren själv lägga upp naturhamnar med dess beskrivning så det finns möjlighet att addera och spara sina favoriter på ett enkelt sätt, säger Lorentzon.

Han pekar på att en viktig del i appen är en filtreringsfunktion där man väljer vad som är viktigt i valet av hamndestination.

– I vissa fall kan det vara vindriktning, i andra djup, utbud eller upplevelser. När prioriteringen är gjord visas dessa hamnar på en karta för att enkelt ge en översikt, säger han.

En ytterligare funktion i appen är den digitala båtpärmen där man kan samla alla fakta och data runt sin båt på ett ställe.

– Man behöver inte tveka var man har sina viktiga dokument eller fakta om båten som skrovnummer och motornummer och man kan också hålla koll på service och reparationshistorik och en ”att-göra-lista”, säger seglaren.

Text: Tommy Norin

Bilden: Peter Lorentzon, Agnes Lorentzon och Simon Eklund har tagit fram appen Boating.se som ska underlätta för båtägare att hitta naturhamnar och gästhamnar. Foto: Ferdinand Forsman.