13 december, 2021

Över 100 ton uttjänta fiskeredskap har samlats in

Under året har projektet Fiskereturen samlat in över 100 ton uttjänta fiskeredskap runt om i landet. Tack vare det stora engagemanget från allmänheten har vi stoppat stora mängder från att bli skräp i våra hav och på stränder. ”Kvarlämnade fiskeredskap är ett miljöhot. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning”, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Marina återvinningscentralen i Sotenäs har tagit hand om totalt 110 ton uttjänta fiskeredskap och räknar med ytterligare 20-30 ton innan året är slut. Av dessa kommer cirka 30 ton från ostkusten.

– Under hösten åkte vi ut med en stor färja till sju olika öar i Södertörns skärgård. Gensvaret var enormt, öbornas fyrhjulingar var fullastade med uttjänta nät, fiskespön och gamla drag, säger Sofia Persson på Båtskroten.

Fiskereturen är ett projekt och en insamlingstjänst som erbjuder att ta emot uttjänta fiskeredskap som inte längre kan användas eller inte längre behövs för att sedan ta hand om dessa.

– Verksamheten på den Marina återvinningscentralen växer och från november i år så har vi nästan fördubblat vår lokalyta. Från och med årsskiftet kommer vi också att sortera fiskeredskapen i fler fraktioner för att göra det möjligt att återvinna mer, säger Thomas Ericsson, platschef marin återvinning på Sotenäs kommun.

Fyra organisationer står bakom initiativet: Håll Sverige Rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun.

Förutom tjänsten har Fiskereturen informerat både yrkes- och fritidsfiskare om problemet med fiskeredskap som hamnar i haven och om vikten av att använda uttjänta fiskeredskap som resurs så de kan få nytt liv!

– Vi är stolta över att vara en del av Fiskereturen men vi ser också att jobbet är långt ifrån klart. Det finns mycket mer att samla in och för havets skull hoppas vi verkligen att projektet blir förlängt av Havs- och vattenmyndigheten, säger Jennie Mattsson projektkoordinator på Fiskareföreningen Norden.

Info: www.fiskereturen.se

Fakta om förlorade fiskeredskap

Övergivna, förlorade och ibland dumpade nät och trålar i havet, så kallade spöknät, är en stor fara för fåglar, däggdjur och fisk som trasslar in sig i näten och svälter ihjäl eller drunknar.

Övervakningen av skräp på stränder inom EU visar att 80–85% består av plast. Av dessa utgörs 27% av fiskerelaterade föremål.

Forskare bedömer att förlorade fiskeredskap är det farligaste skräpet i havet för fåglar, marina däggdjur och sköldpaddor.

Fiskeredskap är ofta gjorda av plast och oavsett om de ligger på land eller har förlorats till havs eller i sjön bryts de så småningom ner till mikroplast och fortsätter förorena miljön.

Läs mer om förlorade fiskeredskap här: https://hsr.se/sp%C3%B6kfiske

Källa: Håll Sverige Rent.

Foto: Fiskereturen.