14 december, 2021

Två i besättningen var berusade – sjöförklaring väntar

Den allvarliga kollisionen när det brittiska fartyget Scot Carrier kolliderade med danska Karin Høj får dramatiska följder. Det engelska rederiet har, enligt SR P4 Malmöhus, erkänt att två personer ombord på Scot Carrier var påverkade av alkohol.

På måndagseftermiddagen rapporterade SSRS i Skåne att de hade funnit en avliden i boendeutrymmena ombord Karin Høj. Fartyget hade då släpats in på grundare vatten utanför Sandhammaren så att dykarna kunde genomsöka fartyget under säkra förhållanden.

Den andre sjömannen från det danska fartyget saknas fortfarande. Han har inte återfunnits, trots att personal från räddningsinsatsen uppgav att de hörde rop på hjälp när eftersökandet startade tidigt måndag morgon. Vid tillfället var det disigt men i övrigt lugnt i området.

Nu fortsätter efterarbetet efter olyckan, som inträffade vid 03.30 den 13 december. Så här skriver Kustbevakningen på sin hemsida:

”Arbetet efter nattens fartygsolycka mellan Ystad och Bornholm gick under måndagseftermiddagen in i en ny fas. Efter att Sjöfartsverket avslutat sin räddningsinsats i sökandet efter överlevande vid 15-tiden fokuserar Kustbevakningen nu på att säkra bränslet ombord på det kapsejsade fartyget.

– Just nu har vi ett antal fartyg på plats och planen är att dra ut haveristen på djupare vatten och vidare in i lä över natten.

Morgondagens arbete fokuseras på att bogsera haveristen till Skillinge där den ska vändas upp på rätt köl, säger räddningsledare Fredrik Gustafsson.

Kustbevakningen stödjer fortsatt Åklagarmyndigheten i arbetet med förundersökningen som har inletts. Brottsmisstankarna gäller grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Två personer sitter frihetsberövade.”

Foto: Johan Mårtensson/SSRS Skillinge.