13 januari, 2022

Svenska elbåtar i samarbete med båtdelningsplattform

Båtdelningstjänsten Agapi Boat Club har inlett ett nytt samarbete med de två svenska elbåtstillverkarna Candela och X Shore. Därmed blir det möjligt för många fler att testa elbåt, både i Sverige och utomlands.

Agapi Boat Club, som lanserades kommersiellt 2016, är en Stockholmsbaserad medlemsbåtsklubb med premiumbåtar över hela Europa. Klubben har båtar på flera olika platser, bland annat Stockholm och Mallorca.

Baserat på användardata från 2021 tror Agapi Boat Club att en stor del av deras medlemmars båtturer kan göras med elbåtar som ger samma prestanda och upplevelse som fossildrivna båtar. Tanken är att göra elbåtar tillgängliga för fler för att underlätta övergången till hållbart båtliv.

X Shores Eelex 8000 är en av de båtar som kommer att finnas i flottan. Den är helt eldriven och tillverkad i Sverige. Den blir tillgänglig för medlemmarna från och med 2022, med start i Stockholm och Palma de Mallorca för att finnas i andra Agapi Boat Club-hamnar framöver.

Candelas nya C-8 eldrivna bärplansbåt ger lång räckvidd med enbart el som drivkälla. Avancerad mjukvara och datorer ser till att Candela C-8 ”flyger” över sjön. Med en räckvidd på mer än 50 Nm vid 20 knop klarar den även längre avstånd. Candela C-8 är även den svensktillverkad. Båten kommer att vara tillgängliga för Agapi Boat Club-medlemmar 2023 och under en begränsad tid 2022.

– Agapi Boat Club utmanar traditionellt båtliv med en världsledande prenumerationstjänst som ger tillgång till toppresterande premiumbåtar. När vi fokuserar på en ny typ av båtliv som lyfter fram frihet, enkelhet och hållbarhet är vi glada över att göra det tillsammans med ledande elbåtstillverkare för att driva övergången till ett mer hållbart båtliv, säger Peder Asplund, vd och grundare av Agapi Boat Club.

Info: www.agapiboatclub.com