19 januari, 2022

Båtkörning och navigering på läger med KMK:U

Kungliga Motorbåt Klubbens ungdomsläger innebär en vecka med mycket båtkörning. Nybörjarlägret är även en introduktion till båtlivet, skärgården och förarintyget.

Text & foto: Isabella Kull

Likt 2020 var det inte säkert att sommarens läger med KMK:U skulle bli av med tanke på de restriktioner som fanns kvar i samhället. Men 17 juni klockan startade lägret och 18 ungdomar välkomnades till en vecka på KMK:s klubbholme Högböte. De välkomnades av elva instruktörer som planerat för deras ankomst sedan årsskiftet och förberett ön under två dagar.

Verksamheterna startade direkt efter incheckning med båtåkning och manövrering. Första dagen spenderas i navigationsbåtarna som är Silver Hawks med 100 hk och en GT30 racerbåt.

I navigationsbåtarna får ungdomarna lära sig startproceduren, en rutin som alltid ska göras så fort man lägger ut från hamnen. De får även köra båtarna långsamt i hamnen för att sedan ge sig ut på fjärden och plana. Att bekanta sig med båtarna är viktigt då ungdomarna under veckan ska manövrera, navigera och tävla i dem. Att introducera vår GT30 för deltagarna brukar delas upp i två dagar så att de är väl förberedda att köra den. När de kör båten helt självständigt måste de visa stort ansvar och respekt för att få vårt förtroende att vara ensamma i den. Deltagarna får också under veckan tävla om vem som snabbast tar sig runt en utlagd rundbana.

Under lägerveckorna hann vi med väldigt mycket. Vår årliga utflykt till Säck innehöll strålande sol och ett överflöd av badande. Vi tillbringade en hel eftermiddag där, vilket var mycket uppskattat av alla. Efter det kastade vi loss och satte kurs tillbaka mot Högböte. Sommaren visade upp sin bästa sida under lägerveckorna. Vi har badat mycket från stranden för att svalka oss från värmen, paddlat med Högbötes SUP-brädor samt åkt ring. Varma sommardagar ger också fina sommarkvällar då vi spelat kubb, volleyboll, haft femkamper och grillat marshmallows framför lägerelden.

Nybörjarlägret är en introduktion till båtlivet, skärgården och förarintyget. Förutom att spendera mycket tid på manövrering av båtarna ger vi även deltagarna grundläggande kunskaper inom navigation, sjökortsarbete, sjömanskap och sjölagen. Alla navigationsbanor som körs under veckan lägger deltagarna själva ut i sjökortet med hjälp av koordinater som markerar punkter de ska åka förbi. Utifrån dessa punkter får de rita den snabbaste och säkraste vägen från Högböte och tillbaka där de även tar ut kompasskurser och girpunkter för att underlätta navigeringen samt markera faror som bränningar och undervattenstenar för att undvika att gå på grund. För att kunna lägga ut banor och navigera dem använder vi verktyg som kompass, passare, transportör och såklart sjökortet.

Efter sju dagar på Högböte avslutade vi nybörjarlägret två dagar innan midsommar med en navigationstävling och rundbanetävling. Här får deltagarna möjlighet att visa upp allt de har lärt sig under veckan och sätta sina kunskaper på prov. När tävlingarna och prisutdelningen var klara var det dags att säga hejdå och önska våra deltagare en fortsatt bra sommar och trevligt midsommarfirande.

Efter en kort paus från lägren under midsommarhelgen satte instruktörerna kurs mot Högböte för att på måndagen ta emot ett nytt gäng lägerdeltagare. Denna gång deltagare vars ansikten vi oftast känner igen eftersom de gick nybörjarlägret föregående år. Den 28 juni stod vi redo igen vid flaggstången utanför Högbötes Klubbhus och välkomnade 16 deltagare som kommit tillbaka för att erhålla sina förarintyg.

Förarintygsveckan är likt nybörjarlägret i sin uppbyggnad men är mer teoretiskt krävande och vi instruktörer ställer högre krav på manövreringen och navigeringen. Under navigationsbanorna är man i par där en person är ansvarig för manövreringen och den andra för navigeringen där man efter halva banan byter positioner. Den som navigerar bestämmer helt vart föraren ska åka genom klart och tydligt båtspråk och föraren ska lyssna och agera snabbt på det navigatören säger. Skulle någon i navigationsparet glömma att prata högt och tydligt är vi instruktörer där direkt med ett “Jag hör er inte, HÖGRE!” då det är viktigt att barnen hör varandra över motor-, vatten- och vindljuden.

Under denna vecka slets det i klassrummen och alla koncentrerade sig ute på sjön, vilket gav fina och välförtjänta resultat. När provdagen kom stod vi instruktörer där nervösa och förväntansfulla. Provet rättas av en provförrättare som kommer ut till Högböte. Deltagarna fick sina resultat på direkten. Samtliga elever gick från lägret med stora leenden och var sin blå intygsbok med en stämpel som ett bevis på det tagna förarintyget.

Inför 2022 ska KMK:U fortsätta arbeta med en verksamhet som utbildar och skapar ett framtida intresse för sjön och magiska sommarminnen. Vi ser fram emot ännu en lärorik och rolig sommar.

Fotnot: Isabella Kull är ordförande för KMK:U.